Adobe Camera Raw 4

Veoma skeptičan prema ovom konvertoru, valjda zbog problema koje sam imao sa ranijim verzijama (v3 i manje), odlučio sam se da ga ipak probam. Adobe Camera Raw v4 je došao integrisan u Photoshop CS3 paket i to je glavni razlog što sam mu dao još jednu šansu :)

Pokazalo se da je Adobe napravio odličan posao kupovinom tehnologije jednog od najboljih u ovoj oblasti, Pixmantec RawShooter-a i integracijom njegovih dijelova u svoj CameraRaw sistem.

Prve impresije

Za razliku od starije braće, prve impresije bile su odlične. Odmah sam poletio da provjerim šta se dešava sa balansom bijele boje (white balance). Ovaj put sve je bilo veoma korekno i usklađeno sa onim što bi se za iste postavke dobilo u drugim programima. Ranije to nije bio slučaj, konkretno ACR 3 je navlačio na fotografiju neki ružni žućkasti ton i uvijek sam imao problem da od fotke napravim ono šta hoću. Bar je to bio slučaj za raw fajlove koje sam snimio canonom G5 i kasnije 10D.

Ne izgubivši ni trunku na jednostavnosti, zadržan je stari izgled i koncept rada, uz veliki pomak po pitanju kvalitete dobijenih fotografija. Gledajući danas Adobe Camera Raw paletu čini mi se da ni RawShooter nije drugačije izgledao. Ono najbolje iz oba paketa zablistalo je u punoj snazi.

Specijalitet kuće – mješano meso za dvije osobe :)

Pored svih stvari koje je imao RawShooter, ubačeno je i nešto što do sad nisam primjetio kod konkurencije. U pitanju je mogućnost da se hormatske aberacije otklone još na nivou raw obrade. Detalj koji može da uštedi mnogo vremena i nerava.

Adobe CameraRAW - Specijalitet kuće za dvije osobe

Tu su još dvije veoma korisne opcije. Jedna služi za izvlačenje detalja u tamnim dijelovima (Fill Light), a druga za regeneraciju (spašavanje) detalja u svijetlim i progorenim dijelovima (Recovery).

Da ne pominjem šta još ima ovaj alat u svojim paletama, jer ima bukvalno sve što imaju svi ostali. Rad sa njim je veoma logičan a period navikavanje veoma kratak.

Da li je moglo bolje?

Kao i ostali programi, ni CameraRaw nije bez nedostataka. Nema ga, ili bolje da kažem ima pomalo čudan sistem za batch obradu. Moguće je tome doskočiti pomoću Adobe Bridgea ili raznih skripti, ali od nekoga ko se zove Adobe ipak očekujem mrvu više. Objašnjenje vjerovatno leži u činjenici da je ovo samo plugin integrisan u veoma glomazan sistem. Ubjeđen sam da će Adobe poraditi na tome u nekoj budućoj verziji.

Naravno akcent prvenstveno stavljam na kvalitet dobijene fotografije, pa ovaj program po mom mišljenju i dalje nema ozbiljnog konkurenta, posebno zbog njegove integracije u Photoshop. Radeći sa njim ne razmišljam da li je neka fotografija RAW ili TIF, jednostavno je otvorim i radim na njoj. Da ne pričam o veoma dobrom CS3 Bridžu (Bridge) sa kojim je pregledanje i organizacija raw fajlova skoro pa pjesma.

Razočaran na kraju balade

Veoma bitna napomena za one kojima treba kvalitet i na 100% uveličanju. Pretpostavljam da se programerima u osnovnoj verziji ACR-a potkrala greška vezana za segment izvlačenja detalja i oštrenja. U slučaju kontrastnih prelaza ili dijelova na kojima bi se pojavile aberacije nastajao bi pravi haos. Artefakti, površine omeđene halo efektom i neke veoma čudne boje koje nijedan drugi konvertor nije prikazivao. Iako zvuči kao pravi horor, ove greške većini neće smetati. Neće se čak ni primjetiti, osim u slučaju kada se fotografija gleda pri 100% uveličanju. Za manje printove i web, ovo prolazi glatko, tj. neprimjetno, dok za one veće, kada se od fotografije očekuje maksimalni kvalitet, zna biti problema.

Ubrzo nakon što sam primjetio ovo čudno ponašanje, pojavio se i prvi update za CameraRaw. Ne navodeći ovaj problem među otkrivenim i ispravljenim greškama, uz navođenje samo nekih sitnih pobošljanja i par novih opcija, potpuno su me razočarali. Bilo mi je krivo jer je program zaista obećavao.

… i ponovno oduševljen

Ipak sam skinuo sam update, probao ga i ostao bez teksta. Od verzije 4.1 ovaj plugin je postao magičan. Oštrenje sada radi odlično, čak i na kontrastnim prelazima, bez pojave artefakata, čak i za veoma velike vrijednosti. Slično važi i za aberacije. Nadam se da će Adobe u nekoj budućoj verziji implementirati ostatak onih dobrih stvari koje je imao RSP.

Ovo je je ujedno alat koji trenutno koristim i moja definitivna preporuka!

Napomena:

Ovdje se priča o rawu ne završava, već zapravo tek počinje. Kao što sam i ranije najavio, u planu imam da prikažem nekoliko realnih primjera u kojima će se vidjeti njegova puna snaga. Pokušaću da ne udavim sa pričom, a da ipak obuhvatim sve one bitne stvari. Poseban akcent staviću na dinamiku fotografije i mogućnost da se u graničnim situacijama izvuče “onaj detalj” više. Pokušaću i sve to da uporedim sa klasičnim 8 bitnim JPEG formatom i prikazaću njegove glavne nedostatke u odnosu na raw format (slabu dinamiku i potencijal, gubitak detalja usled više uzastopnih snimanja, te pojavu artefakata i color bandinga). Nakon toga zajedno ćemo da “razvijemo” jedan raw fajl od početka do kraja. Pretpostavljam da znate, pisanje i priprema ovakvih tekstova mi oduzimaju zaista mnogo vremena i zato molim za malo strpljenja.

U međuvremenu, fotkajte raw :)

Tekst je dio serije RAWbuka i RAWbeceda (opširno o RAW fromatu). Možda te zanima još nešto na ovu temu:

  1. RAWbuka i RAWbeceda
  2. RAW format, princip rada i alati za njegovu konverziju
  3. Pixmantec RawShooter Premium
  4. Bibble Labs Bibble Pro
  5. Phase One Capture One PRO (C1 PRO)
  6. Adobe Camera Raw 4

Komentari 4

  1. dule :: 12 Feb 2008 u 21:32

    jedva čekam nastavak raw sage… puno nam pomažeš, hvala ti!

  2. chegevara :: 13 Feb 2008 u 14:50

    Hvala i tebi što pratiš ovu seriju tekstova. Najprije moram iz arhive da iskopam nekoliko reprezentativnih raw primjera koji će “slikom” da ilustruju sve napisano. Nadam se da ću do kraja mjeseca završiti bar jedan od najavljenih članaka, jer želim da to završim dok me drži euforija pisca. Kasnije, ko zna kad bi našao vremena. :)

  3. Dejan :: 18 Feb 2008 u 22:35

    isto cekam i ja nastavak, mislim da treba ovome posvetiti vise, pozdrav

  4. AlexD :: 28 Apr 2008 u 13:20

    Zaista lep clanak, jedva cekam nastavak. Puno hvala!

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.