Pazi ‘vamo: iGoogle i Google Reader

Izmislio sam toplu vodu i želim da je podijelim sa vama. Vjerujem da će malo topline svima dobro da dođe, posebno po ovako jakom vjetru i hladnoći. :))

iGoogle

Nakon epidemije zvane Google Analytics, u moj dom su stigle neke nove “bolesti”, sve sa prefiksom Gugla :)

Šta sam to novo “izmislio” ovaj put?

iGoogle

iGoogle iGoogle is a more personal way to use Google.com. Customize your page anyway you like, by adding your favorite themes and gadgets from across the web.

Već duže vremena me provocira iGoogle link koji se na lazi na samom vrhu moje gugl stranice za pretragu. Jednom sam čak i kliknuo na njega i odmah zatim se vratio na klasični prikaz. Na prvi pogled nije bio ništa posebno, a nije mi se dalo da ga proučavam i razmišljam o njemu. Prije par dana Bokey mi se pohvalio sa njegovom superkul gugl stranicom. Kaže ovo je super, sve sam podesio, radi k’o satić… Tako je sve počelo.

Teme i gadžeti

iGoogle je ništa drugo nego našminkani Google. Stvar je relativno nova i sigurno je da ima mnogo prostora za unapređenje. Za sada, iGoogle pruža mogućnost da odaberete neku temu i tako vizuelno uljepšate svoju početnu stranicu. U proteklih par dana primjetio sam da se većina tema prilagođava vremenu i vremenskim uslovima, pa je tako izgled stranice različit u različito doba dana. Mijenjaju se boje, položaj sunca i ko zna šta još.

iGoogle

Osim toga, stranicu možete organizovati kroz više zasebnih sekcija, tj. kartica (tabs). Svaka od njih sadrži gadžete (gadgets) koje aranžirate po vašoj želji. Gadžeti su gotove male aplikacije (html i javascript) pomoću kojih kreirate sadržaj svoje iGoogle stranice. Svaki od njih je specijalizovan za određenu oblast. Ovako iz priče možda zvuči komplikovano, ali stvar je zapravo veoma jednostavna. Stavite gadžet na vašu početnu stranicu, eventualno ga podesite i sadržaj je već tu! :)

Izbor gotovih tema i gadžeta je veliki. Ostavljena je i mogućnost da napravite svoju temu ili gadžet.

Čemu to služi?

Svaki put kada otvorite pokrenete aplikaciju pomoću koje surfujete po internetu, uz pretpostavku da je “homepage” podešen da pokazuje na vaš omiljeni pretraživač, otvoriće se stranica napravljena po vašem ukusu, sa informacijama koje ste sami odabrali.

Podsjetiće vas na predstojeće obaveze (to-do, calendar), prikazati novu poštu ukoliko je ima (gmail), novitete na blogovima koje pratite (reader), i sve ostalo što ste postavili na vašu iGoole stranicu. Ništa specijalno, na prvi pogled, jer sve to već odavno postoji i može biti dostupno na razne načine. iGoogle mi se učinio zanimljiv jer je integrisan u nešto što je većini nas dio svakodnevnice – internet pretraživač. Nema više pokretanja readera, gtalka, mail klijenata, te raznih podsjetnika i kalendara. Zapravo ima, ali ovako je sve to samo na klik daleko od nas i veoma transparentno.

Da ne pominjem da sve to imate i na poslu, kod prijatelja, komšije, na mobilnom telefonu. Bez potrebe da instalirate dodatne programe na vaš računar, bez obzira na operativni sistem, gdje god se logujete čeka vas vaš ajgugl :)

Ne može da škodi

Do sada sam probao i mogu da preporučim:

  • Gmail

    Gadžet namjenjen za pristup gmail sistemu. Daje skraćeni prikaz skorije pristiglih poruka i njihov broj.

  • Google Reader (Labs)

    Sažeti prikaz sadržaja svih RSS i Atom fidova na koje ste pretplaćeni putem Google Reader sistema. Posebno mi je zanimljiv način na koji se svaka od tema može pregledati direktno na početnoj stranici.

  • To-Do List

    Veoma jednostavna lista obaveza koju možete sortirati po važnosti. Dobra za zaboravne i lijene. Pokazalo se da ovo na mene djeluje veoma efektno, jer stalno gledanje u listu “uradi to, uradi to, uradi to” na kraju me natjera da to i uradim! :)

  • Sticky Note

    Stikeri žuti, slatki, drečavi. Svi znamo čemu služe. :)

  • Google Corner Bookmark

    Veoma koristan gadžet. Nakon par dana korištenja, iGoogle je pokazao svoj prvi nedostatak. Nedostajala mi je mogućnost da izmjenim neke od linkova (common Google links) koji se nalaze u gornjem lijevom uglu. Taman kada sam se zapitao kakav je to prilagodljivi iGoogle koji mi ne dozvoljava da promjenim nešto tako elementarno, naletio sam na ovaj gadžet.

    Google Corner Bookmark

  • Google Translate

    Gadžet namjenjen prevođenju teksta. Zgodan jer omogućava prevod bez napuštanja početne stranice. Kada vam ne treba lako se “smota” tako da zauzme minimalan prostor.

  • Winter Village

    Ovo zapravo nije gadžet već tema koju sam instalirao po preporuci drugara. Obožavam idilične zimske prizore. Ova tema mi se posebno svidjela jer je svaki put drugačija. Činilo mi se da moj iGoogle mnog bolje izgleda noću nego po danu. Onda sam primjetio da jutro nije isto kao podne ili veče. Nakon dva dana zaključio sam da se ova tema mijenja i prilagođava vremenskim uslovima. Super stvar da se ubije dosadna svakodnevnica.

Veoma zanimljiv mi se čini i Google Bookmarks, ali ga još nisam proučio. Treba ostaviti nešto i za kasnije :P

Google Reader

Svi znate moje mišljenje po pitanju fida (feed). U startu sam se deklarisao kao fidomrzac. Čitajući malo o tome, neke stvari su me natjerale da bar malo promjenim korigujem svoje mišljenje. Reader je došao integrisan uz iGoogle i to je glavni razlog što sam ga primjetio. Istovremeno, ovo je glavni razlog zašto sam prešao na iGoogle. Kakav krug, a? :)

Google Reader je web servis koji vrši agregaciju RSS i Atom fidova i omogućava njihov pregled u “online” i “offline” režimu. Njegovim korištenjem pruža vam se mogućnost da, blagovremeno i na jednom mjestu, pregledate novosti sa svih stranica na koje ste pretplaćeni. Interfejs je maksimalno jednostavan, veoma pregledan i logičan. Možete pregledati svoje pretplate, pročitati njihov sadržaj, ažurirati spisak pretplata i sve to, ako imate potrebu, dodatno organizovati na veoma jednostavan način.

Google Reader list view

Par načina za pregled i organizaciju sadržaja zadovoljiće svačiji ukus. Takođe su ostavljene mogućnosti da se neki članak pošalje putem email poruke ili da se podijeli sa prijateljima što sam našao kao veoma korisno.

Posebno mi se svidjela mogućnost da se svaki članak, preko kojeg se prođe skrolujući, automatski markira kao pročitan. Moguće je isključiti ovu opciju ali sa njom nemate osjećaj da ova postoji. Tek kada se zapitate gdje su tekstovi koje sam pročitao i kako je neko znao šta sam ja pročitao, a šta ne, shvatite da je neko išao za vama i pospremio sve što je trebalo.

Google Reader expanded view

Većini opcija možete pristupiti i prečicama sa tastature (kompletan spisak). Uz njih potpuno gubite osjećaj da se radi o web aplikaciji jer sve liči na neki .exe program. Nemam iskustvo sa Feed čitačima, ovo je potpuno nova oblast za mene, pa mi je kao izumitelju tople vode teško napisati nešto više. Uglavnom, meni se ovo sviđa. :)

iGoogle Gadžet

Najljepši od svega je iGoogle gadžet koji sve novosti sa stranica na koje ste pretplaćeni servira direktno na vašu početnu stranicu. To je nešto što mi je postalo tako prirodno i tako logično da ću na kraju vjerovatno potpuno da promjenim mišljenje o fidu (feed).

iGoogle & Google Reader

Naravno i dalje ostaje otvoreno pitanje “domaće atmosfere”. Čini mi se da oni koji sadržaj prate isključivo putem fida ostanu uskraćeni za tu dimenziju. Zato i dalje volim “ručno” da kliknem i posjetim tekst koji mi se učini zanimljivim. RSS Feed i Google Reader mi u tome ipak pomažu jer je uz njih mnogo lakše biti u toku svih zbivanja. :)

iGoogle + Google Reader + Google Mail + …

Završio sam sa unosom ovog teksta i po ko zna koji put bacio pogled na moju default početnu iGoogle stranicu. Lijepa je. Baš onako po mom meraku. Daleko od savršene, ali mnogo prijatnija od one obične dosadne i bijele. Na njoj je dosta sadržaja koji je samo klik daleko od mene, a sve se i dalje učitava jednako brzo kao i klasična stranica.

Sada me samo zanima kako su oni iz Gugla tačno znali šta je to što meni treba. :)))

Neki će reći monopol, špijunaža, globalizacija, paranoja… Lako moguće, ali o tome ne razmišljam na taj način pa mi sve lakše pada. Ruku na srce, nisu jedini koji to rade na ovaj način. Imam povjerenja u njih i to je ono najvažnije.

Gugl je moj drug :)

Komentari 5

  1. puzz :: 12 Feb 2008 u 6:02

    Ha, vidiš, vidiš… Čovjek uči dok je živ ;) Ja sam mislio da znam sve što se ima znati o google readeru i iGoogle-u (i jedno i drugo koristim od samih početaka), ali otkrio si mi Google Corner Bookmark. Zahvaljujem! ;)

  2. LePro :: 12 Feb 2008 u 11:19

    Super fora… :)

  3. chegevara :: 13 Feb 2008 u 14:18

    puzz — Nema na čemu. Meni je taj detalj odmah zapeo za oko. Iz dana u dan sve me je više nervirao. Onda sam sjeo i dok nisam došao do kraja gadžet liste, nisam odustajao. :)))

    LePro — Čista zaraza! :)

  4. miodrag :: 23 Jan 2012 u 9:06

    Kod mene stalno stoji igoogle kako da se vratim na stari google.

  5. chegevara :: 24 Jan 2012 u 1:53

    miodrag — Dok se nalaziš na početnoj iGoogle stranici pronađi link gdje kome piše Classic Home i klikni na njega. Kod mene se nalazi na dnu početne stranice i to skroz lijevo.

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. From Google Reader preporuka on 12 Feb 2008 at 20:50

    [...] jedna žrtva je pala pred čarima feedreadera – bivši samoproklamovani “fidomrzac”, Če Gevara iz Crne Gore daje detaljan opis Google Readera i još nekih servisa koji su mu olakšavali život. Prati unose pomoću RSS-a(saznaj šta je to [...]

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.