Pixmantec RawShooter Premium

Sjećam se njegovog pojavljivanja kao da je bilo juče. Veoma skromno, bez previše reklame, za kratko vrijeme nametnuo se svojim kvalitetom i jednostavnošću. Zavolio sam ga na prvi pogled. Bio je program koji me je “ubjedio” da je RAW bolji od JPEG-a (pogledati dio priče iz uvoda). Perfektni detalji i oštrina, dobar balans bijele, odlična i veoma logična orgranizacija. Prosto nevjerovatno da je programče od samo 4-5MB moglo da bude tako moćno. I družili smo se dugo. Čak i danas ga preporučujem svima koji imaju fotiće starije generacije, jer je to alat koji zaista odlično radi svoj posao.

Pixmantec RawShooter

Prvo što bih izvojio jeste organizacija posla i logičan raspored svega. Tu je i veoma dobar batch processing koji je integisan u srce sistema i jednostavno ni nemate osjećaj da ga koristite. No kad zatreba, on je tu i odradiće lavovski dio posla. Iako u većini stvari sličan konkurenciji i dan danas mi nedostaju određene specifičnosti vezane za segment batch obrade koje je on imao a ostali nemaju.

Imao je i ugrađen sistem za otklanjanje hotpixela. Ovo sam primjetio sasvim slučajno, kada sam nakon njega probao neke druge raw konvertore. Takodje ovaj alat je krasila veoma pristupačna cijena, a ako me sjećanje dobro služi postojala je i jedna besplatna verzija ovog programa.

Pixmantec RawShooter Premium

Buba zvana bug?

Postojala je jedna sitnica, koju sam primjetio tek kasnije kada sam počeo da se zanimam za microstock fotografiju. Očito je program imao neki čudan algoritam za izvlačenje detalja i oštrenje. Fotke bi, iako oštre, znale da imaju artefakte kada bi ih gledali na 100% uveličanju. Ovo nije strašno, zapravo to nisam ni primjetio, sve dok nisu na nekim stock agencijama počeli da mi vraćaju fotke sa razlogom vidljivih artefakata.

Tako sam vremenom naučio i šta su to artefakti i šta je onaj pravi kvalitet fotke na 100% uveličanju i za profesionalnu ili bolje da kažem komercijalnu primjenu. Ovaj problem se mogao u jednoj mjeri eleminisati tako što bi u sekciji za oštrenje i detalje slajdere stavili na 0. Osim toga, čuo sam da je nekim vlasnicima Nikon fotića u slučaju korištenja “fill light” opcije fotka totalno izgubi kvalitet (izražen šum i čudne boje). Da li je u pitanju greška i pretjerivanje vlasnika Nikon fotića ili neki programski bug, nikad nećemo saznati :)

Legenda živi

Bez obzira na to, RSP je ostao kao moj najdraži program za obradu rawa. Nažalost, nema ga više. Osuđen na penziju, ali ne i na zaborav. Tehnologiju je kupio Adobe, vjerovatno u želji da i u raw oblasti postavi novi standard. Moram vam reći da su u tome dosta uspjeli, ali o tome će biti riječi nešto kasnije.

Dotle, fotkajte RAW :)

Tekst je dio serije RAWbuka i RAWbeceda (opširno o RAW fromatu). Možda te zanima još nešto na ovu temu:

  1. RAWbuka i RAWbeceda
  2. RAW format, princip rada i alati za njegovu konverziju
  3. Pixmantec RawShooter Premium
  4. Bibble Labs Bibble Pro
  5. Phase One Capture One PRO (C1 PRO)
  6. Adobe Camera Raw 4

Komentari 1

  1. Bogdan Radenkovic :: 06 Feb 2008 u 8:47

    То то, тај рад, фоткам само Рав :)

    И ја сам пензионисао тог бакалина иако ме лепо служио док нисам видео бубе неке да трче унаоколо :)

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. From RAW format, princip rada i alati za njegovu konverziju — Svjetlopisi on 03 Dec 2008 at 3:02

    [...] RawShooter Premium (penzionisan, ali vrijedan [...]

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.