Phase One Capture One PRO (C1 PRO)

Razočaran u Bibble Pro nastavio sam moju potragu za “onim pravim”. Nije bilo lako jer sam sve programe za raw konverziju, na koje bih naletio u tom periodu, gledao kroz prizmu RawShootera. Po preporuci nekoliko drugara odlučio sam da probam i Phase One Capture One PRO.

C1 PRO je imao veoma dobar sistem organizacije. Trebalo je samo malo vremena da povežem podešavanja i način kako funkcioniše sam program. Kupio me je nakon samo petnaest minuta rada sa njim.

Moćan alat

Prava snaga ovog programa jesu veoma dobri detalji na konačnoj fotografiji i odlične kontrole u samom procesu razvijanja. Ako se odlučite promjeniti neki od parametara poput oštrine, redukcije šuma, korekciju balansa bijele boje, kontrasta, ma bilo čega od ponuđenog, ovaj program će to da odradi vrhunski kvalitetno.

Ukratko, napraviće vam super fotke :)

Phase One Capture One PRO (C1 PRO)

Zanimljivo da mi uz ovaj program Photoshop uopšte nije nedostajao. Bila je to faza kada sam 95% obrade obavljao u njemu. Odlično postavljen i veoma moćan alat u kome je sve bilo tako jednostavno, logično i brzo. Photoshop bih koristio tek za slučaj da neku fotku treba dodatno retuširati.

Mali minus

Imao je batch processing, dobar ali ne na nivou RSP-a. Za slučaj da ga poželite kupiti velika zamjerka ide na njegovu veoma bezobraznu cijenu. Vjerovatno još leže na lovorikama stare slave, potpuno nesvjesni konkurencije, ne trudeći se previše sa inovacijama što bi u današnjim vremenima moglo prilično da ih košta.

Dugo sam koristio C1 PRO i bio zadovoljan sa njim. No, uprkos tome, stalno mi se činilo da sve to može još mrvicu bolje. Priznajem, i dalje sam patio za RawShooterom i nisam mogao da ga izbrišem iz sjećanja :)

Da ne bude zabune, o ovom programu i dan danas mislim sve najbolje.

Tekst je dio serije RAWbuka i RAWbeceda (opširno o RAW fromatu). Možda te zanima još nešto na ovu temu:

  1. RAWbuka i RAWbeceda
  2. RAW format, princip rada i alati za njegovu konverziju
  3. Pixmantec RawShooter Premium
  4. Bibble Labs Bibble Pro
  5. Phase One Capture One PRO (C1 PRO)
  6. Adobe Camera Raw 4

Komentari 1

  1. River :: 02 Apr 2008 u 18:27

    Pozdrav za Chegevaru.

    Slazem se sa napisanim. Koristim ga od skoro, i potpuno sam zadovoljan. Ranije sam radio sa Silkypix koji je takodje jako dobar sa PEF fajlovima, medjutim, u C1 PRO dobijam odlican rezultat uz mnogo manje intervencija. A i slike su mnogo detaljnije. Posto sam od skoro vlasnik Pentaxa K20D, jedva cekam novu verziju u kojoj ce se naci podrska za mog novog ljubimca. :)

    Svaka preporuka za Pentax korisnike.

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.