Uslovi korištenja

Ovo je dio sajta koji ljudi obično ne čitaju, stoga ću pokušati da u njegovom prvom dijelu budem što kraći, a pri tome što precizniji. Ono što slijedi u narednim redovima jesu “Sažeti uslovi korištenja” i ukoliko su ispoštovani od strane korisnika, neću imati ništa protiv korištenja nekog od sadržaja objavljenih na stranicama Svjetlopisa (www.svjetlopisi.com):

Ukratko

 1. Isključivo nekomercijalna lična upotreba.
 2. Obavezno navođenje autora (ili izvora).
 3. Bez izmjena originalnog sadržaja, prenošenje samo jednog (kraćeg) dijela (poželjno uz link ka izvornom članku). Prenošenje sadržaja u cjelosti nije dozvoljeno bez mog pismenog odobrenja.

Za bilo kakvu komercijalnu upotrebu moja pismena saglasnost je obavezna. Svidjela vam se neka moja fotka, spada pod “nekomercijalnu ličnu upotrebu” i želite je je iskoristiti na svom sajtu – pitajte. Sve ostalo što vam nije jasno ili je možda ostalo neprecizirano – pitajte.

U nastavku možete pročitati detaljnije i preciznije (imajte na umu da je ovo gore samo sažetak uslova korištenja).

Autorska prava

Sva prava na objavljeni materijal na Svjetlopisima, ukoliko to nije drugačije naznačeno, su zadržana, a to mi garantuje Zakon o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno bilo kakvo neovlašteno preuzimanje, kopiranje, objavljivanje, izmjena, ili neki drugi načini zloupotrebe sadržaja. Neću tolerisati bilo kakvu povredu mojih autorskih prava.

Opšti uslovi korištenja

 1. Tekstovi

  Nije dozvoljeno bilo kakvo neovlašteno objavljivanje i korištenje tekstova (kako dijelova tako i u cjelosti) objavljenih na Svjetlopisima u komercijalne svrhe. Nekomercijalno, dijelovi teksta se mogu prenositi, bez izmjena samog sadržaja i uz obavezno navođenje autora. Link na izvori tekst je poželjan, al’ preživjeću i bez njega :) Prenošenje sadržaja u cjelosti nije dozvoljeno ni u jednom slučaju bez mog pismenog odobrenja.

 2. Fotografije

  Sve fotografije objavljene na Svjetlopisima štiti Zakon o autorskim i srodnim pravima. Zabranjena je njihova bilo kakva upotreba bez prethodno pismenog odobrenja autora, tj mene.

 3. Ostalo

  Povremeno će se na Svjetlopisima naći i materijal na koji ne polažem autorska prava. U pitanju mogu biti dijelovi nekih zanimljivih vijesti, recenzija, i tome slično. Oni će biti objavljeni na propisan način koji ne krši licencu i uslove njihovog korištenja. Za preuzimanje i korištenje takvog materijala morate vidjeti njihove uslove korištenja i provjeriti da li se slažete sa tim; eventualno kontaktirati nosioce prava i dobiti pismenu saglasnost od njih. To ćete učiniti veoma lako jer će takav materijal na Svjetlopisima uvijek biti popraćen linkom na izvorni sadržaj.

Ukoliko koristite sadržaj Svjetlopisa to znači da ste u potpunosti upoznati i saglasni sa svim navedenim uslovima korištenja. Ukoliko je nešto ostalo nerazjašnjeno ili imate neko specifično pitanje ili specijalni slučaj — slobodno pitajte.

Uslovi korištenja RSS kanala (RSS Feed)

Ukoliko koristite RSS kanale sa Svjetlopisa u potpunosti se slažete sa sledećim uslovima korištenja:

 1. Opšti uslovi za RSS feed

  Kompletan sadržaj RSS kanala sa Svjetlpisi.com zaštićen je Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Sva prava na materijal objavljen tim putem su zadržana. Uslovi za njihovo korištenje su isti kao i opšti uslovi.

 2. Nekomercijalno

  Dozvoljeno je korištenje RSS kanala sa Svjetlopisi.com za popunjavanje sadržaja na vašem sajtu sve dok je i izvor informacija preuzetih sa RSS kanala jasno vidljiv (ime autora, web adresa Svjetlopisa ili stalni link na članak).

 3. Komercijalno

  Komercijalna upotreba dozvoljena isključivo uz moju pismenu saglasnost.

Komentari

Svim posjetiocima Svjetlopisa pružena je mogućnost ostavljanja komentara ispod većine objavljenih tekstova, kao i u knjizi gostiju. Vidim ih kao veoma bitnu kariku koja povezuje vas i mene, a zamišljam kako će jednog dana ovdje biti prilično prometno i kako ćemo se lijepo družiti i opušteno pričati o svemu i svačemu :)

Zbog kontrole spama prvi komentar koji ostavite na ovom blogu neće biti odmah objavljen. Biće privremeno zadržan dok se ne odradi ručna provjera da iza komentara stoji živo čeljade a ne neki spam robot. Nakon odobravanja svi budući komentari biće objavljeni odmah, bez ikakvih provjera i zadržavanja. Rijetko kad će se desiti da na odobravanje tog prvog komentara morate čekati duže od 24h. Ukoliko mislite da je u pitanju neka greška, da vaš komentar nije objavljen iako je u skladu sa svim uslovima vezanim za objavljivanje komentara, molim da me obavjestite o tome, da zajedno pokušamo pronaći u kom grmu leži zec.

Zadržavam pravo da komentare koji ne prate temu, koji sadrže provokaciju, uvrede ili nepristojan govor, koji sadrže reklamne linkove ili reklamiraju nekog ili nešto, uklonim ili cenzurišem bez ikakve najave i obrazloženja.

Privatnost podataka

Obećavam da podatke koje imam o vama, a ovo se prvenstveno odnosi email adresu koju upisujete prilikom pisanja komentara, neću zloupotrijebiti. Neću slati spam na vašu email adresu, niti je ustupiti ili prodati trećim licima.

All materials published on www.svjetlopisi.com may not be copied, edited, reproduced, published, transmitted or uploaded in any way without my written permission. My images do not belong to the public domain.

Copyright © Vladimir Popović. All rights reserved.