Bibble Labs Bibble Pro

Nakon što je Adobe “ugasio” RawShooter, očajan i razočaran što će ovaj program lagano da izgubi podršku, dodatno razočaran dotadašnjim verzijijama Adobeovog CameraRaw-a (v3 i manje), počeo sam da tragam za novim mezimčetom. Odlučio sam se za Bibble Pro po preporuci drugara koji je već duže vremena obrađivao raw u njemu.

Na prvi pogled

Prvi utisak je bio da ovaj program ima brdo opcija. Pozivao je da ga istražim, mamio i obećavao mnogo. Međutim sa današnje vremenske distance ne sjećam se ničeg posebnog. Apsolutno ništa me kod tog programa nije oduševilo ili ostalo u lijepom sjećanju.

Ozbiljan nedostatak

Ono što mi se nije svidjelo, što pamtim čak i danas, jeste količina detalja koju su imale fotke izvučene sa njim. Sve su bile blago mutnjikave, manjkalo je detalja i nikako se nisam mogao oteti opštem utisku plastificiranosti. Kako kad bi neko provukao fotku kroz ImageNeat (program za uklanjanje šuma). Čak i kada bi se povećala vrijednost za oštrinu rezultati nisu bili dobri.

Odustao sam brzo od njega, a kasnije saznao da je to bio (ili još uvijek jeste) bug, da je za neke modele fotića to jednostavno tako.

Tekst je dio serije RAWbuka i RAWbeceda (opširno o RAW fromatu). Možda te zanima još nešto na ovu temu:

 1. RAWbuka i RAWbeceda
 2. RAW format, princip rada i alati za njegovu konverziju
 3. Pixmantec RawShooter Premium
 4. Bibble Labs Bibble Pro
 5. Phase One Capture One PRO (C1 PRO)
 6. Adobe Camera Raw 4

Komentari 2

 1. Bogdan Radenkovic :: 07 Feb 2008 u 9:22

  Kratko i jasno – preskočiš ga i kraj :)

  Nema šta tu mlogo da se bistri kad je i onako šugav i spor

 2. chegevara :: 07 Feb 2008 u 10:00

  Meni nije smetalo što je spor, čak se ni toga ne sjećam u vezi njega. :)))))

  Ono čega se dobro sjećam je činjenica da je od svih programa za konverziju, ovaj imao najlošiji izlaz (bar kada su u pitanju canon 10D i G5). Ovo što sam napisao predstavlja samo moje lično iskustvo, nikakvo pljuvanje ili savjet da ga neko drugi preskoči. Postoje ljudi koji ga koriste duže vrijeme i zadovoljni su sa njim. Možda sam ja baksuz. :)

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Phase One Capture One PRO (C1 PRO) — Svjetlopisi on 03 Dec 2008 at 3:09

  [...] u Bibble Pro nastavio sam moju potragu za “onim pravim”. Nije bilo lako jer sam sve programe za raw [...]

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.