About o blogu, o meni about

Dobrodošli na moju AOB-OMA stranicu :)))

Znam da vam ovo AOB-OMA zvuči kao američko protivtenkovsko vozilo, ali uvjeravam vas da nije. Bio sam u dilemi, nisam mogao smisliti ime stranice, nisam mogao ni da se odlučim da li sve ovo da stavim na jednu ili na više stranica i tako je nastala AOB-OMA, produžena about stranica.

Prije nego se bacite na čitanje, samo da vas upozorim da je tekst veoma dug :)
Ako imate slabe živce ili ne volite da čitate, preporučujem vam .

O meni

Gastarbajterska

Svega ovoga ne bi bilo da mi moji nisu kupili kompjuter. Zovem se Vladimir Popović, rođen sam u prošlom vijeku, sada već davne 1972. godine u Sarajevu i znam da me nije donjela roda, iako su neki rekli da je tako bilo… Znači stari model i prevaziđena tehnologija.

Od kako su izmislili internet, imam jedan veliki problem — ne mogu da zaspim. Ipak, srećan sam što mi je internet uništio samo život, mogao sam proći mnogo gore da sam se rodio kasnije, jer tad bi mi internet uništio i mladost. Od interneta mi je ostao i nick chegevara koji je preživio sve do danas.

Po profesiji sam samostalni aplikativni proizvođač (programer), a fotografija je moj omiljeni hobi. Ovo dvoje namjerno pominjem jer će to ujedno biti glavne teme ovog bloga. Od 1992. godine sam ‘sa privremenim mjestom boravka’ u Crnoj Gori koju sam zavolio kao da je moja :)

O blogu

Zašto svjetlopisi? Pa bio je slobodan domen :)

Svjetlopise sam izmislio 2006 godine, sasvim slučajno, zapravo i nije bilo slučajno, mučio sam se 2-3 mjeseca. Domen sam smislio i uzeo kako bih na njemu izgradio svoju foto galeriju u vrijeme kada je fotografija postajala sastavni dio mog života. Kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da nikada neću podići tu galeriju, jer sam veliko zakeralo i stalno hoću da smislim i napravim još nešto novo. Na kraju sam donio odluku da ipak dignem pustim svjetlopise online, pa makar na njima samo pisalo “Hello world”.

Onda su mi drugari rekli da ne valja biti bezbložnik, i eto :))

Sadržaj Svjetlopisa

Pošto je u mom životu sve bilo komplikovano, tako je i sadržaj svjetlopisa, na veoma komplikovan način, raspoređen kroz više dijelova:

Blog

Dio u kome pišem kako mi je život lijep i kako me svi vole.

Fotoblog

Ukratko, fotografije.

Godinu dana šmekam wordpress, organizacijski mi se svidio već na prvi pogled. Trebalo mi je malo vremena da ja to u glavi sve složim, i konačno sam smislio sve kako treba. Nekad volim da pišem, a nekad da fotkam. Ovaj dio biće posvećen mom drugom ja, koje želi da uz fotografiju i tekst sa vama podijeli i neke lijepe trenutke, a takođe i neko iskustvo vezano za nastanak fotografije i njenu obradu. Naravno, vremenom će se razviti još jedan dio sajta, i dio fotki iz fotobloga naći će se i tamo. Pogađate u pitanju je Galerija.

Postići™

Osim bloga i fotobloga, ovo će biti još jedan način na koji ću da objavljujem sadržaj. Neki ih zovu kratke vijesti (neki sideblog ili asides)… Od gotovih plugina, probao sam sve što se moglo probati i nijedan mi nije savršeno odgovarao. Jedan je bio previše glomazan, drugi totalno promašaj, treći je bio konceptualno dobar, ali mi nije nudio ono što je meni trebalo. Zato sam fino sve to najprije proučio i na kraju odlučio da ono što mi treba složim u jedan superstrašni plugin koji će se zvati Postići for WordPress u verziji nula nula jedan. Ako se pitate zašto baš Postići odgovor je jednostavan — kratke postove zovem postići :) Još uvijek nisu u funkciji, još uvijek radim na njima, ali da znate da su oni tu, samo što nisu :)

Koristću ih za neke usputne teme, najave, zanimljive linkove i stvari na koje naletim ili koje nalete na mene.

Galerija

Galerija kao galerija fotografija.Stavljena pod // TO-DO još 2006. godine. Završiću je, hoću majke mi, baš sam juče kupio novi hard disk za fajl to-do.txt :)

Blogrolna

Blogrola, blogroll, ….. skraćeno linkovi. Sve što gledam, sve što čitam, ponešto i koristim… Imam želju da to organizujem na jedan zanimljiv način, a za sada se štrudla pominje samo u to-do listi. Inače, pojma nemam zašto je baš tako zovu, ali vidim svi je imaju, pa neću ni ja da budem izuzetak :)

Arhiva

Švrljanje po blogu na 100 načina:

 • Pretraga
 • Oblačak tagova
 • Vremenska arhiva
 • Sitemap, kao i Sitemap.xml

RSS feed

Feed-ove ne volim, možda zato što ne znam dovoljno o njima, možda robujem nekim predrasudama, ali za sada ih samo vidim kao uništitelje domaće atmosfere i osobnosti svakog bloga. Nekako više volim “ručno” da odmeračim svaki blog, pa makar i propustio neku važnu infomraciju koja će spasiti planetu i vidio je tek nakon mjesec il’ dva :)

Uglavnom Feedove imam, al’ ih ne preporučujem :P
Pokušaću da implementiram sistem pretplate na blogu, tako da oni koji žele biti u toku dobiju obavještenje putem email čim se neki novi sadržaj pojavi online. Dok se to ne desi, šta mogu, ostaje “ručna” metoda posjećivanja :)

Komunikacija

Zamislio sam je više oblika komunikacije sa dragim mi gostima tj vama. Trudiću se da ih što prije implementiram :)

 • Kontakt stranica je mjesto odakle me možete kontaktirati ili pronaći moje email, gtalk i icq detalje.
 • Knjiga gostiju je dio u kome lijepo pišete o meni :)
 • Pretplata na sve ili izabrane friško objavljene sadržaje Svjetlpisa. Sigurno ste već ste pogodili, i ona je na to-do listi. :)

Uslovi korištenja

Obavezno štivo. Kad ste već tu, provjerite da li se slažete sa uslovima korištenja.

Živjeli oni meni 100 godina (Credits)

 1. WordPress

  Pun je mana i bugova, ali ga volim. U pitanju je open source CMS koji je ispod haube i koji kreira 99% stranica Svjetlopisa. Best damn publishing platform on the World! :)

 2. Dizajn

  Što se tiče dizajna, moram da vam kažem da je sve ovo na brzinu sklepano i da neke stvari neće izgledati isto u svim browserima. Preporučujem Firefox, koji i sam koristim. Ovo što trenutno vidite je modifikovana verzija blog.txt v4.0 teme. Paralelno razvijam i svoju temu, stalno radim na njoj, ali još nemam hrabrosti da pređem na nju. No biće valjda i to jednog dana. Dok se to ne desi, kredit za Allana :)

 3. Maskota

  Sigurno ste primjetili Veljka, on je tu kad god nešto radim ili pokvarim. Nacrtao ga je Zoran Milić, ilustrator iz Novog Sada. Mnogo mi se svidjelo kako se ‘Veljko uklopio u zamišljeni koncept sajta pa sam odlučio da bude maskota Svjetlopisa.

 4. autoPortreti

  Fotografije “Gastarbajterska” i “Grizli Adams” na kojima je moja malenkost, a koje se nalaze na stranicama o blogu i o autoru (ukratko) snimio je moj drug Slaven Vilus, umjetnički™ fotograf iz Budve :))

Hoće li ovaj ikada stat’?

Ako ste sve ovo pročitali, i stigli dovde, samo da znate da vas mnogo volim :)))
To bi, za sad, bilo sve od mene. Hvala svima vama koji pratite Svjetlopise.

Januar, 2008.