Novi logo, napokon!

Svjetlopisi logo

Prije dva dana sam pisao o mom polugodišnjem odmoru koji je prijetio da se pretvori u duboki zimski san. Evo jednog od razloga za to :)

Lagani uvod, tek da se nešto napiše :)

Bilo je to veoma davno, prije nego sam počeo da radim na sajtu… U glavi mi se vrzmalo idejno rješenje za logo. Veoma jednostavan oblik, koji je vizuelno i simbolično vezan za pojam svjetlopisa. Svidio mi se kao ideja, a imao je i sve potrebne elemente – kružnica i polukružnica, jedan trougao i natpis “svjetlopisi” sa težištem cijelog dizajna u slovu O.

Veselilo me koji se sve simboli mogu izvući iz ovog koncepta – od vrha olovke koja piše, svetionika sa rotirajućim snopom svjetla, do ko zna čega još. Bez šale bio sam veoma zadovoljan tom simbolikom, iako se u dizajn razumijem kao u spremanje punjenih paprika, možda i manje.

Dizajnerski gledano takav logo je bio previše kabast i nije se uklapao u dizajn. To je nešto što me proganjalo i kočilo sve ove godine. Istina nije samo to, ali lijepo je imati bar neki izgovor :)

Spas u zadnji čas

Nisam želio da odustanem od ovog koncepta, ali nisam ni imao ideju šta dalje. Nisam ni znao zbog čega je to tako, sve dok se prije par dana nisam požalio Zoranu i ispričao mu za moj problem, a on je na to odgovorio:

- Ti bi htio i Lepu Brenu i Pekinšku patku!?
- Da, da, možda malo i Doorsa.
- E pa ne mož’ to tako, biraj!

Na ovo sam imao vrhunski spremljen odgovor kuknjavu:

- Joooj, nemoj mene, volim i jedno i drugo i treće…

i onda je Zoran presjekao :)

- Dobro, ja ću da ti odaberem.

Logo, logo, logo…

Svjetlopisi logo

Stvarno nisam znao šta hoću, a Zoljo je za samo petnaestak minuta od mog nazovi sirovog materijala napravio baš ono što je meni trebalo sve ove godine. Zato sam odlučio da ovo malo plavo sa strane (predlog koji sam dobio od Zorana) kao istorijski dokument pohranim u arhivu svjetlopisa. Njemu svaka čast. Prepakovao je stilizovani znak u slovo O, gdje je i ranije bilo težište dizajna. Napravio je super dizajn i genijalnu intervenciju koja mi je legla k’o budali šamar :)

Da stvar bude zanimljiva, minijaturna ikonica ovog sajta veoma liči na redizajn koju je odradio Zoljo. Sve ove godine, rješenje mi je bilo ispred nosa, a ja sam samo spavao i spavao…

Sad imam i maskotu i logo, još mi samo fotke fale :))))

Fotografija iz uvoda napravljena je uz pomoć besplatng zez™ servisa PhotoFunia.

Komentari 4

  1. LePro :: 06 Nov 2008 u 9:08

    Bravo… nek se samo krenulo dalje :))) radujem se novim postovima… pozzz…
    Btw… još jednom pohvale za logo… :)

  2. chegevara :: 06 Nov 2008 u 9:30

    Hvala i tebi i Zolju :)))))))))

  3. E-1 :: 10 Nov 2008 u 16:11

    Daj shefe da se oparimo :)

  4. Branka :: 15 Nov 2008 u 17:56

    Napokon i to je gotovo…….idemo dalje, sad novi sajtic, sve novo u novoj :) Drzim fige.

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. From Nova fotka, napokon! — Svjetlopisi on 17 Nov 2008 at 14:50

    [...] me je krenulo sa novim stvarima, pa da ne prekidam seriju. Nakon redizajna i virtuelne selidbe, stigao sam do poslednjeg dijela ove trilogije. I gle čuda, napokon nova fotka od mene. Opet sam [...]

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.