Popravio sam blog

Construction Worker by Zoran Milić

Rambo je živ, šaljite eurokrem! :)

Lijepo je ponovo biti online, zapravo lijepo je biti u funkciji. Proteklih mjesec dana neprestano sam se mučio sa dizajnom stranica ovog bloga. Taman kada bih smislio nešto pristojno, našao bih nešto drugo, pa onda smislio nešto treće i kasnije vidio da to već postoji. Odustao sam (opet, hihih) od lickanja i po drugi put pustio stranice da žive svoj život. Sebi sam obećao da ću kad god budem mogao da ih dodatno licnem, a ako zatreba i radikalnije promjenim. Za trenutni izgled stranica zaslužan je članak Markup Guide koji sam pročitao prije par dana i na koji se trenutno mnogo ložim, pa sam odlučio da sve to uvježbam naučim na sopstvenoj koži. Usput učim pisati tekstove na blogerski način i upisao sam prvi razred osnovne škole za blogere :)

Evo šta sam naučio do sad…

Blog

Ovaj put za izgled je zadužena modifikovana blog.txt v4.0 tema za WordPress koju je napisao Scott Allan Wallick. Takođe sam prešao na novu v2.3.1 verziju WordPressa i moram vam reći da je sve išlo glatko i bez problema. Razlog za to je vjerovatno što prilikom promjene hosta nisam radio upgrade (update) nego klasični (i pomalo selektivni) sql export-import. Svidjela mi se podrška za tagove, a čini mi se da će na njima akcent i ostati i da će sva organizacija u budućim verzijama ići preko njih. Stare kategorije svejedno nisu izgubile smisao (a možda i jesu, jer se vjerovatno sve može odraditi preko tagova, no nisam studiozno razmišljao o tome).

Uglavnom vizija bloga koju imam imaće nekoliko sekcija (kategorija). Zamislio sam da određene kategorije imaju posebne šablone, a time i prikaze sadržaja. Ukratko biće tu:

  • Blog. Ovo što i sada jeste, prostor za čavrljanje i razmjenu mišljenja, dio koji će se svakodnevno ažurirati i vjerovatno najviše gledati.
  • Fotoblog. Dio bloga za gledanje, zamišljen kao dio gdje ću dnevno (ili u kraćim vremenskim intervalima) objavljivati fotografije i eventualno zanimljivosti vezane za njeno nastajanje. Ideja je da ovaj dio nekako integrišem sa blogom, da trenutno aktivna (poslednja) fotka iz bloga ima svoje mjesto negdje na naslovnoj.
  • Galerija. Klasična galerija, po temama, naravno integrisana u WordPress. Ona mi je nekako u svemu tome najmanje zanimljiva, dal’ zbog toga što nema dinamičan karakter.
  • Tehnika i tehnike. Kao što piše, tekstovi o fotografiji i raznim tekstovima.
  • Onako, usput. Članci, ali i direktni linkovi o nekim usputnim i zanimljivim stvarima koje ne želim da opterećuju naslovnu stranu u smislu u kojem to čine regularni čalnci. Naravno imam u vidu njihovu integraciju u naslovnu stranicu na neko manje napadno mjesto.

Vjerovatno smiješno i nedorečeno zvuči kad programer priča o dizajnu, ali šta je tu, ovaj blog je za mene veliki izazov i a sasvim sigurno i moja velika trauma. Otvoren sam za sve sugestije i rasprave na ovu temu.

Hosting

U međuvremenu sam se preselio i sada je sve smješteno na DreamHost-u (referal link, ako preko njega otvorite nalog ja ću od njih da dobijem malo $$$ i tako sebi olakšam hosting za iduću godinu, he, he, he). Plan koji sam kupio je prosto nevjerovatan, hiljade i hiljade megabajta, gigabajta, sa dodatnim sedmičnim povećanjem limita. Uglavnom čak mi sve to izgleda previše lijepo da bi bilo istinito, no za sada su utisci pozitivni i čini mi se da sve to radi tip top.

Email

Naučio sam se i podesiti MX records, i tako prebaciti sav mail sa domena svjetlopisi.com na gugl. Moram vam reći mnogo fina fora. Mada vjerovatno osim mene, malo je onih koji ne znaju za Google Apps. Da ne dužim puno, sve je tamo objašnjeno na veoma lijep način, većina se stvari može odraditi i na više načina tako da sumnjam da može biti nekih problema. Rezultat svega, imam mail box od 5GB (trenutno, a povećava se stalno) i sutra čak i ako promjenim hosting imaću minimalnu nervozu oko svega toga, da ne pričam kako je kompletna mail arhiva pristupačna gdje god se nalazio. Uz sve to nas je guglić počastio i IMAP-om, no o tome ću neki drugi put.

Autor

Eh, autor je kako je to i najavio, već duže vremena na dijeti, i to ovaj put moram reći veoma uspješnoj. Već u prvom talasu, radeći po preporukama doktorice Žižić, za 35 dana izgubio sam 10kg žive vage, što je prilično čak i za osobu mojih gabarita. Što je najgore, već nakon par dana, ova dijeta prestala je da bude stresna, nije bilo glavobolje, nervoza, praznog stomaka… sramota me reći, čak sam počeo i da uživam u njoj. Zdrava i redovna ishrana, voće, vitamini, ma prosto čovjek svakome to da poželi :)

Čiča miča i gotova priča

To bi bilo sve za ovo javljanje, ostajem dužan jedan tekst na temu HDR fotografije, jedan već skoro pripremljen kao nastavak na temu panorama. Nadam se da ću uskoro objaviti bar nešto od toga.

Auuuuu, al’ sam ga odužio :)

Komentari 13

  1. Bogdan Radenkovic :: 21 Nov 2007 u 13:38

    Hehe, Cestitam situaciju, pozivio ovaj sajt jos petsto godina, i ti dobrijeh fotki napravio :)

  2. Robert Ivanov :: 21 Nov 2007 u 13:52

    Da, Bokey lepo rece: Cestitam situaciju :D

    Pa, nek je sa srecom ovan novi pocetak/produzetak. Ocekujem brdo korisnih tekstova ovde

  3. Zoran Milic :: 21 Nov 2007 u 15:26

    I ja sam izgubio dve kile za mesec dana mada nisam na dijeti.
    Recept je jednostavan, samo ne jedes nista :)

  4. chegevara :: 21 Nov 2007 u 15:37

    Hehehe, a ima i ona čuvena Kivi dijeta, gdje jedeš sve osim kivija :)))

    Hvala na lijepim željama, upravo sam kosu izgubio pokušavajući da uklonim okvir oko fotki, i nisam uspio osim na silu. Sad’ ću opet da gasim blog :P

  5. nicols :: 23 Nov 2007 u 14:05

    hoću i ja na dijetu, ajde piši što i kako … :)

  6. chegevara :: 23 Nov 2007 u 14:07

    Obećavam da hoću! Taman još jedna tema za pisanje. Nadam se da ću je objaviti do nove godine :)

  7. E-1 :: 23 Nov 2007 u 19:37

    ja eto samo da znas da mislim na tebe :p

  8. LePro :: 26 Nov 2007 u 8:45

    Aj, nek si se vrno, da imam đe svratit, kad navratim :)))))))

  9. tomar :: 28 Nov 2007 u 16:22

    Samo da pozdravim mestra od svjetlopisa i zazelim puno dobrog!!! Drago mi je da si ponovo osposobio ovaj blog i da cu imati gdje pogledati nesto tvojih radova i procitati koji korisan tekst.
    LP

  10. Zocky :: 03 Dec 2007 u 12:26

    Ej bre svjetlopisac , vrijeme je vise bilo da se mrdnes i popravis b(r)log :)

    Zoran

  11. asian :: 10 Dec 2007 u 21:21

    Lep blog, sad je još lepši… prelepe su nove fotografije na iStocku, samo tako nastavi! Želim ti da što pre postaneš zlatni Che :)

  12. Samir :: 12 Dec 2007 u 0:20

    Pa evo otkrio napokon tvoj brlog :) hehe

    lijep posao :)

    steta sto te nema vise na zineu, al mislim da janko bude otvorio novi :)

    inace kako si mi ti? sta ima novoga?

    _samir_

  13. chegevara :: 23 Dec 2007 u 22:29

    Hvala tebi što si se javio Samire, a hvala i ostatku redovne ekipe. Evo nakon malo pauze, živ i opet na blogu.

    Žao mi je što je ispalo tako kako je ispalo, ali Zine je, bar za mene, prošlost. Ostaje samo nada da će se sva ona dobra ekipa opet okupiti na nekom mjestu i da će sve biti bar slično onom kao nekad™.

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.