Kako do kristalno jasnih fotki za Web za samo 5 sekundi

Kako do kristalno jasnih fotki za Web za samo 5 sekundi

Lako :)

U vrijeme kada je počela moja zaljubljenost u digitalnu fotografiju nije bilo kao danas. Nekako mi se čini da je danas svega više. Nažalost isto mi se čini da je dosta toga nepotrebnog dostupno, da se dosta toga ponavlja i da sve to zatrpava one stare dobre i korisne stvari koje čine život slatkim. Može se pronaći dosta tekstova na ovu temu, svi se oni manje više bave teorijom i u gomili informacija propuste ono najbitnije.

Zašto moje fotke nisu oštre?

Fotografija se prilikom smanjivanja na određen način “pakuje”. Dio informacija mora biti izbačen, a dio zamjenjen nekim “srednjim” vrijednostima, što zavisi od izabranog metoda i ne dotiče previše našu priču. Ovo uzrokuje da fotke smanjene za web, a tu prvenstveno mislim na one od 100 do 1000 piksela po dužoj stranici, ostanu blago zamućene i sa veoma slabim detaljima. Tome naravno ima lijeka.

Recept

Ovo je nešto što sam koristio dugo vremena i gotovo uvijek bio zadovoljan rezultatima. Recept za USM sam još davno “pokupio” od Zokija jer sam uvijek bio oduševljen njegovim kristalno jasnim i perfektno oštrim fotografijama pejzaža.

Dopuniću ovaj metod još samo jednim detaljem koji je vezan za način smanjivanja. Potrebno je u photoshopu fotošopu izabrati Bicubic metod i uključiti Constrain proportions za slučaj da ova opcija nije uključena. U tom slučaju dovoljno je da se unese jedna od stranica (Width ili Height) a ona druga će automatski da se izračuna. Dosta je bilo priče, slijedi recept:

Fotografiju najprije smanjiti:

Image | Image Size |

  • Bicubic (best for smooth gradients)
  • [x] Constrain proportions

a zatim naoštriti:

Filter | Unsharp mask |

  • amount: 500%
  • radius: 0.2
  • treshold: 0

Kratko i slatko!

Ovako naoštrenu fotografiju možete uporediti i sa njenom samo smanjenom verzijom. Postoje i određene varijacije na ovu temu, drugi metodi oštrenja i snimanja, koji izlaze iz okvira 5 sekundi i o njima ću pisati neki drugi put.

Komentari 8

  1. crtani :: 31 Jan 2008 u 12:35

    Ja sam uvijek “oštrio” na 80 % radius 1 ili 2. Jesam li puno grijesio ? U cemu je razlika? No, fotografija koja nije poseban kvalitet, njoj uopste nece pomoci ova definicija. Moje fotografije nikad nisu bile dovoljno oštre, niti pri snimci, niti nakon sharpanja, tako da se nisam dalje ni opterećavao time. Dodam i malo šuma, po potrebi. KOd mene izgleda sve naopako.

  2. chegevara :: 31 Jan 2008 u 13:01

    Hvala što si se javio, nema ljepšeg poklona za mene od zdrave rasprave ispod neke teme :)

    Ja sam uvijek “oštrio” na 80 % radius 1 ili 2. Jesam li puno grijesio? U cemu je razlika?

    Ono što većina koriste jeste otprilike ono kako si ti oštrio fotke. Amount: 50-150% i radius od 0.5 do 1.5, to su brojke koje sam često gledao, i normalno da su različite jer zavise od slučaja do slučaja.

    Ovaj metod ide na veliku količinu sitnog finog oštrenja, ovaj sa većim radiusom ide malo grublje, ali mu je intenzitet manji. Dobra stvar je što čak i kad pretjeraš, pretjeruješ samo na micro nivou, bez većih izmjena u strukturi fotke. Zato bi dobro bilo napomenuti da je ovo gore dobar do odličan recept za pejzaže. Nema savršenih i univerazlnih rješenja, ali treba probati, i još važnije treba gledati.

    Moje fotografije nikad nisu bile dovoljno oštre, niti pri snimci, niti nakon sharpanja, tako da se nisam dalje ni opterećavao time. Dodam i malo šuma, po potrebi. KOd mene izgleda sve naopako.

    Nekim fotkama prija kad su mutne i mekane, nekad oku prija da nema previše detalja i tad sigurno nećemo oštriti fotku i kvariti ugođaj. Ni ovdje ne treba generalizovati, ali recimo fotka ispod koje sam danas ostavio komentar, njoj bi oštrina samo pokvarila onako dobru atmosferu. Čak ti mogu reći kada bi me pitali da li više volim oštrinu ili atmosferu, odabrao bih ovo drugo :)

  3. Vlade Zlatiborac :: 31 Jan 2008 u 13:09

    Šta ti je stvar navike :) Adobe je pre nekoliko godina predstavio Smart sharpen koji ima mnogo bolje algoritme za “oštrenje” fotke i ukoliko se koristi u advanced modu jednostavno proizvodi čuda.
    Druga stvar je ta što ti Vlado koristiš mnogo bolja stakla nego većina posetilaca što ti u startu daje (bar po meni) 30-40% prednosti. Možemo o ovome raspravljati koliko hoćeš ali tek sa Sigmom 10-20 sam video kolika je razlika između stakla od 200e i stakla od 600 :)

  4. crtani :: 31 Jan 2008 u 22:07

    Ma da, ali nekad bih volio i neku malo ostriju fotku uradit. Al dobro, ima dana. Ja sam uvijek za kvalitetnu “raspravu”, iako nisam bas neki strucnjak.

  5. LePro :: 01 Feb 2008 u 7:48

    500
    0,2
    0

    ovaj recept po Che-ovoj preporuci koristim već dugo, i jako sam zadovoljan sa finim umjerenim naglašavanjem detalja, nakon ovih USM postavki…

    Žiwio Che :))))

  6. Luka :: 07 Feb 2008 u 12:50

    odlican je ovaj savijet…svaka cast na trudu.
    pozdrav…
    luka

  7. nkl. :: 29 Apr 2010 u 5:56

    hej! ovo sa ‘unsharp mask’ je mnogo elegantnija varijanta od ‘smart sharpen’ sada sam uradio neke primere i razlika je očigledna.

    hvala

  8. Fidel :: 23 May 2012 u 1:00

    Potpisao bi ‘LePro’-a.

    Ovo je Che-ov recept koji koristim zadnjih 10 godina i nikad nisam osjetio potrebu da ga mijenjam ili trazim nesto drugo..

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.