Neke nove stare stvari

“Nova jaša, nova maja, … Reci ko je dingospo?”

U ovih desetak dana dovršio sam jedan dio koji me mnogo smarao. U pitanju je čisti tekst, generalije o sajtu koje su me prilično smorile izmorile. Iako volim da pišem, ovo nije bilo lako uobličiti, posebno jer sam želio da bude bar malo drugačije nego inače, a neki djelovi su morali biti i strogo ozbiljni, a ipak kako tako zanimljivi :)

Predstavljam vam…

AOB-OMA

Šta je sad pa to!?? Mogu vam samo reći šta nije — nije u pitanju američko protivtenkovsko vozilo. A šta jeste, pa pročitajte.

Nadam se da ste pročitali i dodatke za radoznale i nervozne :)))

Kontakt forma

Njeno veličanstvo Kontakt forma, moj ponos i dika, jer je ovo napokon dio mog PHP koda u akciji. Za one koji nisu u toku, poslednjih mjeseci trudim se da svoje programerske (ne)vještine prenesem i na internet domen, pa su na udaru PHP, XHTML, CSS, JS, i još 300 čuda… dosta čitam, malo pišem. Hehe, baš malo!

Potrudio sam da implementiram par tehnika za eliminaciju spama, kontrolu unosa, pokušao sam čak zabraniti i ubacivanje štetnih skripti i ko zna šta još. Osim toga, u stranicu sam implementirao sakrivanje email adrese putem javascripta, tako da ono što vi vidite nije isto što vidi i matrix robot koji rovari internetom i sakuplja email adrese na koje će kasnije da šalje vijagra spam ili će jednostavno da ih proda. Za slučaj da vaš browser nema javascript podršku, prikazaće vam se tekst koji daje instrukcije kako da “sastavite” moj email. Opet matrix robot bez obzira što dolazi iz budućnosti, neće biti toliko pametan da sastavi tu adresu. Danas mi je stigla i prva spontana poruka putem nje, pa pretpostalvjam da stvar radi — Alene, hvala :)

Kontakt forma, ima još da se radi na njoj, ali za sada će biti ovakva kakva je.

Knjiga gostiju

Kičerica, sigurno će 99% vas reći da je to davna prošlost i prevaziđena stvar, al’ šta mogu, jednostavno nisam mogao da odolim. Za sada veoma liči na klasičan niz komentara ispod nekog članka, i to zaista jeste, uz jedan mali dodatak. Zamislio sam da se komentari slažu obrnutim redosledom, znači oni friški idu na vrh. Takođe forma za unos teksta je na vrhu, a ne na dnu kako je običaj. Naučio sam par fora u WordPressu, a na kraju mi je ostao guestbook :)

Uslovi korištenja

Ovaj put u novom ruhu, bio je pravi izazov za mene da ih napišem. Htio sam da budu pročitani, da se lako upamte, ali da količinom teksta ne preplaše čitaoca već na prvi pogled. Odlučio sam se na malo ležerniji način pisanja, jer mi se stroge pravne rečenice nikako ne uklapaju u koncept mog bloga. Opet htio sam da ostanu dovoljno ozbiljne, precizne, da onaj koji to čita odmah shvati o čemu je riječ i da je ozbiljna stvar u pitanju. Na kraju sam napisao i jedan sažeti dio gdje sam ukratko objasnio šta se smije, a šta ne smije i stavio ga na sami početak, tek da oni koji ne vole puno čitati ipak pročitaju bar malo.

Uslovi korištenja

Sitemap

Nešto što sam malo ranije završio, ali red je da i taj dio predstavim kao novotariju. U pitanju je veoma jednostavan spisak svih sadržaja dostupnih na Svjetlopisima ili kratko — sitemap.

Nadam se da sam bar malo uspio u šminkaju sajta:)

Komentari 1

  1. maki :: 19 Jan 2008 u 17:49

    Ja procitao sve i to sa sve pratecim linkovima (dobro ajde skoro sve, uslove koriscenja sam citao svaki 5ti red :)
    Lepo si sve to zaokruzio, sad jos da pocnes da praznis hard na kojima ti je to-do lista pa da napravis malo mesta za nove fotke :p

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.