WordPress 2.5

Noćas se Veljko opet igrao na naslovnoj strani Svjetlopisa.

WordPress 2.5 dashboard

Ovaj put razlog za to je bio prelazak na WordPress 2.5, CMS koji kreira sadržaj većine stranica ovog sajta.

Upgrade

Prilično sam redovan sa svim novitetima koji dolaze iz WordPressa, tako da sam jedva dočekao da probam i ovu verziju. Prije prelaska na nju, probao sam WordPress 2.5 RC1 i WordPress 2.5 RC2, a ranije sam koristio verziju 2.3.3.

Nije trebalo puno vremena da se nakon dvije RC (Release Candidate) verzije pojavi i konačni, WordPress 2.5.

WordPress 2.5, the culmination of six months of work by the WordPress community, people just like you. The improvements in 2.5 are numerous, and almost entirely a result of your feedback: multi-file uploading, one-click plugin upgrades, built-in galleries, customizable dashboard, salted passwords and cookie encryption, media library, a WYSIWYG that doesn’t mess with your code, concurrent post editing protection, full-screen writing, and search that covers posts and pages.

Kao i ranije, prelazak na novu verziju je prošao bez problema. Za sve tri verzije bilo je potrebno da odradim nadogradnju baze. To je automatski proces koji se obavlja pozivanjem skripte /wp-admin/upgrade.php.

WordPress 2.5 upgrade

Važna napomena: Prije instalacije bilo koje nove verzije WordPressa obavezno napravite rezervnu kopiju vaše MySQL baze. Iako sve obično prođe glatko, nikad se ne zna!

Utisci

WordPress Release Candidate 1

Prva verzija 2.5 rc1 izmamila je veliki woooow čim sam provirio u “iza” sajta. Interfejs koji mi se svidio već na prvi pogled. Bez previše radikalnih izmjena u organizacijskom dijelu, blog je izgledao prijateljski i poznato, a istovremeno svježe i upečatljivo, uz vrlo prijatne boje (njih moram posebno da pohvalim).

WordPress Release Candidate 2

Nešto što me najviše oduševilo kod verzije 2.5 rc2 je promotivni video sa prikazom noviteta. Upravo ono što mi je od samog početka trebalo. Do sad nisam koristio dio WordPressa zadužen za manipulaciju sa fotografijama. Bio mi je nepraktičan i zamoran. Nakon ovog snimka, postalo je jasno da je razvojni tim posvetio tom segmetu veliku pažnju. Drago mi je zbog toga jer su sličice i video klipovi sastavni dio svakog teksta, i logično je da taj dio bude ispoliran do najsitnijih detalja.

Zbog toga sam odlučio da stopiram razvoj galerije. Nekako mi se čini da će ova integrisana da ispuni sve moje potrebe. Kao poručeno za lijenčinu poput mene :)

WordPress 2.5 Brecker

Nije se dugo čekalo na konačnu verziju. Opet instalacija, kopiranje, nadogradnja baze… Postao sam pravi ekspert za to. Mogu čak i žmireći da obavim posao :)))

Na prvi pogled sve je isto kao u prethodnoj RC2 verziji. Već na drugi pogled, vidim da je interfejs mnogo bolje stilski ispoliran i utegnut.

WordPress 2.5 edit

Neke vrlo korisne stvari, koje su mi nedostajale u prethodnim verzijama, a koje sam primjetio za ovo malo vremena kako se družim sa verzijom 2.5:

  • RSS feed. Kompletan sadržaj se emituje putem RSS feed-a, što do sada nije bio slučaj. U slučaju da se koristi <--more--> tag, originalni tekst prikazan na početnoj stranici bio bi “skraćen”, ali isto tako i onaj u feed-u. To nije praktično za one koji sajt prate preko raznih RSS čitača. Od verzije RC1 ovo je stvar koja radi tip-top.
  • Media Library, sa posebnim akcentom na Galerije i podrškom za EXIF, uz veoma šminkerski upload više datoteka odjednom. Šta da kažem? Dio koji sam najviše čekao i želja mi se izgleda ispunila. Nisam siguran da će ispuniti sva moja očekivanja, ali za potrebe putopisa i fotoblog unose, ovo mi se čini kao idealno rješenje.
  • Dashboard i sve ono “iza” sajta. Neko je odradio odličan posao. Pregledno, jednostavno, prilagodljivo, sve je tip-top. To je nešto što treba vidjeti i probati, rijetko kad me je jednostavnost ovako oduševila. Malo mi smeta što su prilikom pisanja i izmjene teksta tagovi i kategorije prebačeni ispod editora, a ne sa desne strane što je do sada bio slučaj, ali pretpostavljam da je to samo stvar navike. Sve ostalo je baš moćno i logično, ruka sama leti tamo gdje treba :)
  • Mnogo sladak WYSIWYG editor za koji trenutno kažu da ne dira ručno unesen (x)html kod. Čini mi se da ova tvrdnja nije baš sasvim tačna, jer sam ga par puta ulovio da b tagove mijenja u strong. Navikao sam da koristim onaj “obični” editor, pa mi ovo i nije tako važno.
  • Od ove verzije pretraga je skoro kompletna! Pretražuju se kako blog unosi tako i statične stranice. Ranije su se pretraživali smo blog unosi, što je za većinu blogera i onih koji koriste WordPress kao jednu vrstu CMS-a bio veliki problem. Još da naprave pretragu komentara i gdje bi im bio kraj :)
  • Plugins autoupdate. Prvo što sam pomislio bilo je: E ovo je baš zgodna stvar za bolesnike poput mene, koji žele da su uvijek u toku. Sve na dohvat ruke, samo klikneš i gotovo. Za sada sam ostao na “ručnom” ažuriranju, ali nikad se ne zna. Ovoj opciji vidim lijepu budućnost.
  • Poboljšana sigurnost. Meni se WordPress i do sada činio prilično siguran, ali ‘ajde da im vjerujem na riječ, pa ću sada se osjećam još sigurnije :)

Spisku noviteta nikad kraja, a malo detaljnije o tome možete pročitati na WordPress blogu. Gomila stvari, od onih šminkerskih pa sve do ozbiljnih izmjena u samom jezgru (brzina, stabilnost, sigurnost…). Sve u svemu, veoma zreo i ozbiljan proizvod, uz to i besplatan.

Nakon malo igranja, primjetio sam da ova verzija automatski ubacuje meta tag generator u html kod, tako da iz vašeg šablona u datoteci header.php možete da izbacite ovaj dio:

<meta name="generator" content="WordPress <?php bloginfo('version'); ?>" /> <!-- leave this for stats -->

Za kraj

Ovo je prva "velika" promjena WordPressa za mene. Dopada mi se što je akcent sada stavljen na one koji pišu i rade "iza" bloga. Još uvijek su u pitanju prvi utisci, ali siguran sam da će i nakon toga sve ostati na veoma visokom nivou. Nadam se i da će me ova promjena natjerati da bar malo redovnije pišem. Ako ništa, barem da isprobam te silne novitete :)

Kao i do sada, ako primjetite bilo kakvu neregularnost – tu sam. :)

Komentari 2

  1. tk :: 30 Mar 2008 u 8:33

    Da, ali jedna stvar je i dalje potpuno neupotrebljiva — “Mail to post”, ako je html formatiran… Nadao sam se da će to riješiti, ali ništa :(

  2. chegevara :: 28 May 2008 u 12:43

    Nisam to još probao, ali šteta ako nisu ostavili bar elementarne tagove za formatiranje (bold, italic, heading, …).

    Mada mi pada na pamet jedna zakrpa. Napisati WordPress plugin koji će u svakom unosu parove tagova poput: [b]…[/b], [i]…[/i] i slično prevesti u HTML. Mislim da se ovo može napraviti veoma lako.

    Naravno, najljepše bi bilo da u opcijama ponude “Enable/Disable HTML tags” za “Mail to post”.

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.