Canon EOS 5D mark II ili EOS 3D?

Ovo je već drugi ili treći put da narod mašta o nasledniku Canona 5D. Do sada se nisam puno obazirao na to jer, realno, u pitanju je kamera koja je i dan danas u nekim stvarima superiorna i bez stvarne konkurencije u svojoj klasi. Nakon izlaska Nikona D300 i D3, pomaka u rezoluciji kod 1Ds mark III i pojavom svih onih slatkiša koje imaju 40D i 450D, postalo mi je sasvim logično da i moj omiljeni fotić napokon dobije svog naslednika.

Pa da krenem redom :))

Specifikacije

Sabirajući sve dosadašnje utiske i čitajući najnoviju najavu na dpreview forumu, upio sam da “sastavim” taj novi fotić.

  • Poboljšani fullframe CMOS senzor koji isporučuje 15.3 megapiksela. Ovo je fino, ali sam ipak očekivao bar megapiksel više. No biće valjda i neke koristi od navodno poboljšanog senzora. Do sad je to canon radio veoma uspješno.
  • Dual Digic III procesor sa novim sistemom (CXR NR system) za redukciju šuma, A/D konvertor 14 bita. Ono što je zanimljovo, 5D nije imao 14 bita, međutim za ovo godinu dana kako se družim sa njim, pokazalo se da njegov raw ima ogromnu dinamiku. Sklon sam da povjerujem da je u pitanju neka interna “muljaža” i eksperiment, jer od ovog modela je krenula 14 bitna revolucija. Ne bi me čudilo jer nije prvi put da je “petica” eksperimentalno tijelo. U svakom slučaju, lijepo je vidjeti da je to sad ozvaničeno i da je zaista 14 bita.
  • Novi TTL CMOS senzor sa 29 tačaka, 12 cross-type tačaka za objektive sa blendom f/2.8 i bržom (tzv. high precision mode), po specifikaciji za 35% brži od onog u 40D. Ne mogu a da ne napišem da sam sa high precision režimom oduševljen od prvog trenutka kada sam probao 5D sa 2.8 i bržim staklima. Mogu samo da zamislim kako će da izgleda još 35% brži autofokus.
  • ISO 100-12800 (proširen preko CFn: 50-25600).
  • Brzina okidanja od 3 ili 6 snimaka u sekundi (fps) sa baferom koji može da prihvati do 68 snimaka. Mislim da će ovo zadovoljiti i najopasnije mitraljesce. Odlična stvar je mogućnost izbora brzine jer je 6 fps često prebrzo.
  • Mehanizam okidača deklarisan je na 300,000 okidanja što je u rangu nikona D3. Izgleda da canon postepeno otklanja sve bitne nedostatke u odnosu na konkurenciju. Dokaz da malo konkurencije uvijek dobro dođe, a bilo je kranje vrijeme za to.
  • LCD od 3 inča i 922,000 piksela zvuči prilično dobro. Sjećam se kako je bilo dobro kada sam nakon ekranćića sa 10D prešao na ovaj sa petice. U praksi se veliki ekran pokazao kao veoma praktičan i upotrebljiv. Nadam se samo da će ekran biti precizniji i primjereniji po pitanju boja, jer je ovaj na 5D prilično anemičan.

Poslastice

Par detalja mi je posebno privuklo pažnju:

  • Zaptivenost tijela (weather sealing) na nivou 1Ds mk3. Bio je veliki pritisak na canon i očito su odlučili da jednocifrena serija kompletno bude zaptivena. Uz to miriše da će se slično desiti i dvocifrenoj braći. Ovo je naravno odlična stvar, možda najkorisnija od svih noviteta.
  • Fino podešavanje autofokusa za 14 pojedinačnih objektiva. Stvar koju su izmislili prije 7-8 godina, napokon se neko sjetio da može biti korisna i ugradili su je i u ovaj model (koliko znam, od canon aparata, samo 1D mk3 i 1Ds mk3 za sada imaju ovu mogućnost). Napokon ćemo sami moći da precizno podesimo fokusiranje za svaki objektiv pojedinačno.
  • EOS Integrated Cleaning System. Sjajna stvar za sve koji ne koriste zračnu pumpicu za izduvavanje prašine. U svakom slučaju sa ovim su ućutkali sve foto čistunce :)))
  • Live View. Više se ne može zamisliti fotić bez ove opcije. Prikaz uživo i zaptivenost su stvari koje su obilježile 2007 godinu. To je nešto što su svi tražili! Malo da budu “fensi” i “kul”, a malo i zbog realne potrebe za tim. Na kraju se završilo tako što svi novi modeli imaju ovu opciju. I dalje sam skeptik po pitanju upotrebljivosti, ali vrijeme za LiveView tek će da dođe, u to sam siguran.

Za kraj

Malo sam razočaran sa ponuđenih “samo” 15 megapiksela, mislim da je canon mogao biti bar malo galantniji i dati nam 1Ds mk2 rezoluciju, ali nisu ni oni ludi. Ponudili su taman toliko koliko je bilo potrebno.

Kako god, izgleda da se “naslednik” canona 5D pojavljuje veoma brzo, već početkom ljeta. Malo sam skeptik po pitanju oznake ovog modela jer je tradicija serije 5 bila da nema naslednika. Možda je ovo tijelo uvod u digitalnu seriju 3. Realno gledano, ovo je sada po speficikaciji veoma ozbiljna mašina. Shodno tome biće određena i njegova cijena, za koju kažu da će biti oko 3,500 USD. Ovo pomalo ide u prilog mojoj teoriji od canonu 3D. Bilo bi zaista lijepo imati ovu mašinu, ali obzirom na njegovu najavljenu cijenu i onu koju trenutno ima 5D moja odluka bi i danas bila u korist običnog 5D. Kako zbog trenutno veoma pristojne cijene i onog što se dobije za to, tako i zbog utiska da je ovaj novi model veoma pažljivo i na kašičicu doziran.

Sa druge strane, imajući čak u vidu i njegovu najavljenu cijenu, ovo je veoma lijep odgovor za sve one koji bi možda zaplakali za nikonom D3. Canon je opet u igri, rekao bih u blagoj prednosti u svim klasama. Negdje cijenom, a negdje ponudom i kvalitetom. Srećom po nas, ta prednost je minimalna i odmah iza njihovih leđa dahće im konkurencija. Vjerovatno je to i bio razlog ranijeg izlaska ovog modela.

Dolazi teško vrijeme za one koji izvoljevaju i priželjkuju razno razne stvari jer se čini da je manje više sve izmišljeno i ugrađeno. Ostaje nam samo da čekamo 5D mark II, mark III ili jednostavnije Canon 3D :)

Izvor specifikacije: dpreview forum.

Komentari 9

  1. Goga :: 14 Mar 2008 u 8:32

    Jedva čekam da vidimo i to. Baš me zanima što će se od ovih predviđenih planova i ostvariti.
    Fino si ti to obradio :)

  2. _samir_ :: 18 Mar 2008 u 16:58

    Bas sad si ga zakomplicirao :) hehe jojjjj :) al sve je to fino …..

  3. Matija :: 24 Mar 2008 u 12:09

    14bita vec postoji u 1d Mark III i 1ds Mark III…

  4. chegevara :: 24 Mar 2008 u 12:20

    Kao i kod 40D i 450D.

    Možda sam se loše izrazio ili si me ti loše shvatio. Tekst sam pisao kao vlasnik 5D i pod utiskom njegove dinamike, koja je uprkos deklarisanih 12bita veoma uporediva sa modelima koje si ti pomenuo, a uz to i vidno bolja od ostalih 12bit modela. Zato sam i napisao da je 14bit revolucija krenula nakon njega.

    Dodatak na tekst
    Nevezano za ovo, želim da dodam još jednu stvar koja me zaintrigirala. Čini mi se da je cijena između 40D i najavljenog 5D mk2 (ili 3D) prilično velika (1050€ za 40D naspram najavljenih 3500€ za 5D mk2). Zanima me šta će na kraju da bude. Da li će stari 5D i dalje ostati u ponudi, da popuni rupu između ova dva modela, ili će možda najavljena cijena biti znatno niža. Šta god da urade oni profitiraju, pitanje je samo koliko će to biti dobro za potencijalne kupce nove mašine. Malo me nervira što su usitnili. Iako prate konkurenciju, sve novo daju bukvalno na kašičicu.

    Hvala za komentare :)

  5. Cookie :: 26 Mar 2008 u 8:33

    … ništa E3, a!?? (:OI)… pozdrau!

  6. dule :: 26 Mar 2008 u 20:39

    Sviđa mi se tekst, pogotovo iz ugla dugogodišnjeg korisnika 5D koji je kompetentan za kritiku…
    Elem, posle pojave 450D koji pruža 12MP, za očekivati je neki naslednik 40D nazovimo ga 50D koji će za mrvu biti bolji od 450D, što znači min 12MP u xxD pakovanju sa još nekim prednostima…

    I onda nastaje dilema 12MP u APS-C ili FF?
    :D
    Predlog za novi tekst ;)

  7. mexico :: 13 May 2008 u 14:04

    Odlican tekst, a kao korisnika vec proslavljenog 5d, moram priznati da koliko god sam zadovoljan ‘starim’ modelom, jako me zanima sta ce novi model zaista ponuditi :)
    Dakle, cekamo photokinu :)

  8. zika :: 17 Sep 2008 u 10:27

    Canon EOS 5D Mark II ima 21.1MP, ne 15.3MP kao sto je navedeno u tekstu.
    http://www.canon-europe.com/…/EOS_5D_Mark_II/index.asp

  9. chegevara :: 03 Nov 2008 u 1:35

    Žiko, apsolutno se slažem sa podacima koje si naveo, ali ako pogledaš malo detaljnije, ovaj tekst je pisan u martu, skoro osam mjeseci prije pojavljivanja 5D mark II. Znači, to je bilo obično nagađanje sa moje strane (kako o nazivu modela, tako i o njegovim karakteristikama). Maštao sam i sad mi je krivo što nije 3D.

    Sada ću da maštam o novom 3D koji će imati GPS i mogućnost da snima HD video :)

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.