Onogošt

Onogošt by Vladimir Popović

Canon EOS 10D, 100mm/2.8 macro
f/8, 1/250, iso-100

Drevni grad Onogošt, lociran u nikšićkom polju, veoma burne prošlosti, kroz vjekove rušen i obnavljan, često je mijenjao svoj oblik i gospodare. Na fotografiji je njegov “gornji dio”, koji je služio kao tvrđava, a izgrađen je jednoj stjenovitoj glavici u sred polja. Utvrđenje je trenutno u fazi obnove sa ciljem da se pretvori u zanimljivu turističko-kulturnu destinaciju.

Često sam mjerkao ovaj motiv, ali nikad u potpunosti nisam bio zadovoljan ambijentom i atmosferom. Grad me je stalno mamio i nisam prestajao da ga mjerkam. Tog dana, putujući prema Hercegovini i prolazeći tranzitom iznad Nikšića, primjetio sam da se skoro sve posložilo baš onako kako sam i zamišljao. Ambijent, priča, grad i atmosfera. Sve je bilo tu.

Klikom na bilo koju od fotografija objavljenih u fotoblogu možete vidjeti istu u većoj rezoluciji.

Komentari 6

  1. Bogdan Radenkovic :: 24 Feb 2008 u 9:18

    Odlično! Uz priču fotka dobije pravu dimenziju, vrlo prijatno za gledanje, atmosfera je odlična

  2. crtani :: 26 Feb 2008 u 8:23

    A bas si se dao fotkat sa tim makro objektivom. Imam ga namjeru nabaviti, u nekoj buducnosti, pa samo gledam i snimam kako to sve izgleda. Da, pored makro snimaka ocito je dobar i na terenu.

  3. LePro :: 26 Feb 2008 u 15:30

    E kupiću i ja sebi ovu stotku :))) gledaj ljepote… :)))

  4. chegevara :: 28 Feb 2008 u 8:53

    Stotka macro je jedan od meni omiljenih objektiva. Zapravo meni su svi objektivi omiljeni, ali ovaj je prilično upotrebljiv pa ga zato često i koristim. Osim macro fotografije, što je njegova osnovna namjena, odlično može poslužiti za portrete, a ja ga veoma često koristim i kao lagani teleobjektiv.

    Šta god snimao sa njim, uvijek ćeš dobiti veoma kvalitetnu fotografiju sa super detaljima i karakterističnom i preciznom reprodukcijom boja. To je jedan od onih objektiva što te svi, kada vide neku fotku snimljenu sa njim, pitaju “A čime je ovo snimano?”. Uz to je veoma tih, brz i precizan, solidne izrade i pristojne cijene, tako da ga svima preporučujem.

    To me podsjeti da na listu obaveza stavim i pisanje nekog teksta o njemu. :)))

  5. Biljana :: 03 Mar 2008 u 14:18

    Pozdrav, che! Zaista si pronašao izvanredan kadar i izbjegao sve ono ružno što ga okružuje.

  6. chegevara :: 04 Mar 2008 u 1:53

    Hvala Biljo. I dalje mjerkam ovaj motiv. Čekam neki sunčan dan, pa da napravim nešto slično. Još veća želja mi je da ga snimim sa zidina i iznutra. U to vrijeme je za tako nešto trebala pismena dozvola, a obezbjeđenje je bilo previše jako, da bih se usudio da samovoljno osvajam Onogošt :)))

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.