Canon EOS 450D (Rebel XSi)

Canon EOS 450D (Rebel XSi), press release photo

Pojavio se novi fotić, Canon EOS 450D (Canon EOS Rebel XSi), ima veliki ekran i liči na 10d pa su moji utisci u startu i bez pipkanja vrlo pozitivni. Čini mi se veoma logičnim da malo pažnje posvete ergonomiji i kvalitetu izrade i ostalim sitnicama koje život znače jer je sve ono šminkersko na šta je publika odavno vrištala (milioni piksela, visoki iso, čišćenje senzora, …) uglavnom izmišljeno i ugrađeno. Eh da, ostaje još da ga naprave vodootpornim, znam da je zaptivenost trenutno hit, ali treba nešto ostaviti i za jesen :)

Kratki pregled

APS-C CMOS senzor koji isporučuje 12.2 megapiksela, DIGIC III 14-bit A/D procesor, standardnih ISO 100-1600 i LCD monitor od 3 inča. Brzina rafalnog snimanja (burst) je 3.5 fps, a bafer velik da u njega stane 45 JPEG (large/fine) ili 6 RAW fotki.

Od onog zanimljivog izdvojio bih navod o poboljšanom autofokusu, kao i već ranije predstavljen “high precision” mod koji se automatski uključuje za sva f/2.8 i svjetlosno brža stakla. Ako bude i kao pola mehanizma implementiranog u 5d, a vjerovatno da hoće, biće to odličan dodatak za ovu “ljutu” mašinu.

Tu su još i Enhanced Live View kao dodatak za sve one koji ne vole da se valjaju po zemlji, snimaju iza uglova i sa visine, kao i EOS Integrated Cleaning System za sve čistunce koji su alergični na senzorsku prašinu. Live View je nešto novo u SLR svijetu i sigurno da tu ima prostora za poboljšavanje, jedan od razloga što tom detalju još uvijek ne pridajem veliki značaj. Mogu samo da nagađam njegovu veličinu, ali zamišljam ga bar mrvu krupnijeg u odnosu na njegove prethodnike. Sve u svemu, biće to puno moderne muzike za malo para.

Početak prodaje ovog modela najavljen je za april 2008 godine. O svemu ostalom možete i sami pročitati. Kad ste već tu, pogledajte i dva nova stakla koja je canon napravio za velike dječake :)

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.