Bandwidth limit exceded

bandwidth limit exceded

Nestalo je struje, nestalo vode, nestalo rakije, pa čak i interneta. Totalni mrak!

Eto, i to se desilo. Pred sami kraj mjeseca iskusio sam kako je to ostati bez kućne stranice™ makar samo na jedan jedini dan. Sreća u nesreći je da sam shvatio koliko mi ovaj blog znači i kako sam već stekao neke navike po pitanju njega.

Šta se zapravo desilo?

Bilo je jutro, ptičice su cvrkutale, dok je vjetar uspješno odnosio vrućinu nagomilanu iz prethodnih dana. Bio je kraj mjeseca, zapravo njegov poslednji dan i ništa nije ukazivalo da će mi se desiti ovako nešto. Virnuo sam rutinski na sajt u želji da pregledam komentare i pobijem pristigle spam poruke (priznajem, ovo drugo mi je već postala poslastica), kad me tamo dočekala prava domaćinska poruka — 509 Bandwidth Limit Exceeded.

Pregledao sam logove i pronašao ogroman broj posjeta sve sa jedne jedine lokacije. Za nekih pola dana oko 400 posjeta i 2GB protoka. Sistem nije čak stigao ni da me upozori, toliko je to bilo brzo, a na mail mi je istovremeno stiglo upozorenje o potrošenih 80% bandwidtha kao i ono drugo gdje sam obavješten da smo stigli do dna boce. Zbog straha da mi se ovako nešto opet ne desi i zavisno od potrošnje u tekućem mjesecu biću prinuđen da neke od flash prezentacija privremeno uspavam. Dopuna [02-08-2007 03:35]: Ljubaznošću prijatelja koji vodi www.zlatibor.com uspio sam, bar privremeno, da se snađem za hosting prostor pa će galerije ipak ostati online. Na kraju jedna molba… nemojte zatrpavati prometne forume ovim linkovima jer se grozim i ograđujem od takvih “reklamnih” postupaka. Galerije su tu prvenstveno radi putnika namjernika, onih koji dođu na svjetlopise da pričitaju i vide šta je bilo novog od poslednje posjete i koji sa vremena na vrijeme za sobom ostave pisani trag. Ovi drugi naći će već načina da dođu do tih fotografija kada im one budu trebale, dovoljno je samo da pitaju velikog brata i fotke će biti tu.

Sve goste koji imaju dobar cug, a i one druge, molim za malo razumjevanja, dok sajt ne preselim u baštu neke malo veće kafane.
Živjeli :)

Komentari 9

  1. zoljo :: 02 Aug 2007 u 2:14

    :)

    http://www.youtube.com/watch?v=CBg9cb-xo_Y

  2. chegevara :: 02 Aug 2007 u 6:40

    Daj rakije, brate :P

  3. Bogdan Radenkovic :: 06 Aug 2007 u 2:47

    Zelim pozdraviti gest druga Zlatiborca, i zelim reci da spamovati nije lijepo :)

  4. monkey :: 08 Aug 2007 u 3:59

    Hehe prijatelju eto i mene malo kod tebe, redizajnirao ja stranice i sada gledam tko me linkao i naletih na ovaj site. :) Pa di si ti čovječe otkada ne zujiš po mi3u se nismo čuli, a davno je to bilo. :)) Ajd svrati i ti virtualno do mene koji put. :)) Pozdrav!

  5. marinko :: 14 Aug 2007 u 1:32

    Pozdrav svima. Ja za WP koristim akismet. Koliko se sjecam dolazi po defaultu instalisan i samo se treba registrovati na wordpress-u i ubaciti generisani api kljuc. Onda on sam brine za spam., tj trpa ga u neki djavo i nakon 15 dana brise…

    Moje iskustvo kaze da se za nekih 7-8 mjeseci pobilo ~3000 spam komentara… Steta sto se ne registruju kao posjete :)

  6. Zocky :: 20 Aug 2007 u 13:33

    Ojhaaa …. Đesi Če , nema te 100 godina ?

    Samo da te pozdravim druže , svratiti ću ja opet ;)

  7. E-1 :: 04 Sep 2007 u 6:14

    Nek sam proklet,tek jutros vidjeh da si konacno odradio sajt,a i da si ga batalio :D. Heheeheh poceo si da spavas izdajice ;)

  8. Adi :: 02 Oct 2007 u 22:38

    Cekaj, cekaj, sto to znaci? Iskoristio si dozvoljeni protok? A kako, ma nisam ja bas strucan u tome, pa zato pitam, u s vezi tih 400 posjeta?

  9. chegevara :: 21 Nov 2007 u 13:55

    @Adi stvari stoje otprilike ovako. Kompletan sadržaj sajta mora negdje da bude smješten (hostovan) i svako pristupanje sadržaju, tj pregledanje od strane posjetioca pravi protok. Sve to se oduzima od tvog mjesečnog (ili godišnjeg limita, kvote) i kada dođe na nulu, onda je gotovo. Kao kad ti dođe 10 gostiju a ti imaš samo dva prsta rakije u boci :)))

    Obzirom da do tad nisam imao toliki broj posjeta, posebno ne odjednom, bilo mi je sasvim sasvim dovoljno par gigabajta mjesečnog protoka. Problem je bio u tome što je sajt sa koga su došle posjete veoma posjećen i sa velikim brojem članova, pa se za taj dan ekspresno istrošila skoro komletna mjesečna kvota.

    Sada sam na hostu gdje imam mnogo veći limit, pa se nadam da do toga neće dolaziti :)

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.