Panorame dok trepneš

Rijeka Crnojevića CS3 panorama

Obzirom da sam većinu svojih panorama do sad sastavljao u Realviz Stitcher-u bio sam veliki skeptik po pitanju upotrebe Photoshopovog alata poznatog kao Photomerge. Nisam bio nimalo oduševljen dosadašnjim verzijama tako da ni od ove nove nisam očekivao nikakav spektakl. Pravila igre bila su veoma jednostavna — ko je želio veliku preciznost i tehničku perfekciju do sada bi na takve stvari gubio dosta vremena.

Međutim, Adobe mi je tu pomrsio račune, a ja sam se ogriješio o sve one koji su mi do tad hvalili Photoshop CS3 i njegov magični Photomerge.

Igrom slučaja, dan kada sam sa prijateljima obilazio Skadarsko jezero (opširnije o tome u fotopisu Skadarsko jezero) bio je unikatan. Ne pamtim kada se svjetlo tako lijepo igralo sa pejzažom i upravo to natjeralo me da po ko zna koji put sa ovog mjesta napravim još jednu panoramu. Rijeka Crnojevića, motiv koji inače često obilazim i koga sam se baš nagledao u raznim izdanjima izgledao je veoma lijepo okupan svjetlom i sjenama. Prizori su se mijenjali iz sekunde u sekund. Napravio sam nekoliko panorama i baš zbog moje nestrpljivosti da vidim kako će sve to izgledati kad se spoji odlučio sam se spojiti to na brzinu i to upravo u alatu kome do sad nisam vjerovao — Photomerge.

Photomerge CS3 Autoblend

Adobe Photoshop CS3 Photomerge

Alat inače pozivate iz Photoshopa izborom File>Automate>Photomerge i nakon toga imate nekoliko načina da u njega učitate fotografije. Jedan od njih je da sve prethodno otvorene fotografije stavite na listu (Add Open Files), drugi je da učitate sve fotografije iz nekog foldera (Use folder), a treći da fotografije ručno dodajete jednu po jednu (Use Files). Moguće su i razne kombinacije ovih metoda.

Na terenu

Osvrnuću se malo na dio poslova koje treba obaviti dok ste još na terenu, a to se odnosi ne odnosi samo na Photomerge već generalno za snimanje panoramskih fotografija. Potrebno je napraviti smislenu seriju fotografija nekog panoramski zanimljivog motiva. Na osnovnu dosadašnjeg iskustva preporučujem vertikalnu (portrait) orijentaciju kadra sa 30-50% preklapanja između fotografija. Vremenom će se steći nekakva rutina pa će taj procenat biti promjenjiv, odnosno prilagodiće se sadržaju kadra (negdje će se preklopiti više, a negdje manje, sve u funkciji toga da neki problematičan element u kadru bude korektno smješten i da pravi što manje problema u procesu spajanja. Potrebno je obratiti i pažnju na svjetlo, obično šire panorame pate zbog problema velike dinamike. Dio toga se može kompenzirati korekcijom ekspozicije, ali treba paziti da razlika između dva uzastopna kadra ne bude veća od jedne blende (u idealnom slučaju do 2/3). Vertikalni položaj aparata ima i određene probleme zato što osa rotacije, ukoliko se ovaj nalazi na stativu, nije poravnata sa osom objektiva, a ovo može biti i veliki problem u slučaju da spajate neku preciznu geometriju sa elementima u prvom planu koji su bogati detaljima. Izuzetak su specijalne (panoramske) glave, ali one nisu tema ove priče.

Vjerovatno većina zna, ali ću ipak da napomenem par veoma važnih stvari. Prilikom snimanja panorame poželjno je da dubinska oštrina bude što veća, što znači nešto zatvoreniju blendu, što u praksi znači da su u igri blende od f8 do f16, dok će onima sa compact aparatima i manjim senzorima rezultati biti sasvim korektni i sa otvorom blende u rasponu od f/5.6 do f/8. Nakon izoštravanja, zgodno je zaključati tu tačku fokusa i sve kadrove odraditi sa istim podešavanjem.

Određivanje vremena ekspozicije je stvar prakse i procjene scene. Za slučaj svjetlosno ujednačene scene i manjeg broja fotografija najčešće se koristi isto vrijeme za sve fotografije. U slučaju širih scena, većeg broja fotografija i dinamički zahtjevnijih motiva, vrijeme ekspozicije može da varira tako da na svim snimcima dobijete ujednačene rezultate uz napomenu da se mogu javiti problemi u spajanju ukoliko je razlika u vremenu ekspozicije između dva uzastopna kadra veća od jedne blende. Moguće je i da cijelu scenu izmjerite u kritičnim tačkama i odredite neku srednju vrijednost po kojoj snimite sve fotografije, a naknadno ih (ako ima potrebe) korigujete u nekom od alata za obradu fotografije. Sve je to stvar ukusa i navika, a procjena koji metod će dati najbolji rezultat zavisiće od vašeg iskustva.

Balans bijele boje (white balance) treba da je isti na svim snimcima. Ukoliko snimate RAW ovo i nije toliko bitno, jer ćete naknadno za sve snimke podesiti istu vrijednost. Ukoliko snimate direktno JPEG format, ovo je potrebno podesiti prije snimanja tako da sve fotografije imaju isti WB. U suprotnom rizikujete da prelazi između fotografija budu vidljivi, a moguće je da se na mjestima preklapanja pojave i neke čudne boje kojih inače nema.

Dakle, preporuka je da da sve snimke jedne panorame odradite sa istim otvorom blende i istom tačkom fokusa, sa jedinstvenim balansom bijele boje (white balance), dok jedini varijabilni parametar može da bude vrijeme ekspozicije. Sve ovo bi trebalo da znači da se panorama planira već na terenu.

U laboratoriji

Napravio sam seriju od od pet fotografija od kojih svaka ima identične parametre: f/11, 1/60, iso 200, 17mm, uz korišten polarizator. Bio sam lijen da nosim stativ, a iskreno i nije mi trebao na čamcu, pa sam ovaj put fotografisao iz ruke. Pokriveni ugao je skoro 180 stepeni. Realno dovoljne su bile i tri, maksimalno četiri, fotografije ali odlučio sam se za nešto širi kadar. Zbog velike znatiželje, RAW fajlove nisam nikako obrađivao, u pitanju su default postavke, inače bi na poslednje dvije fotografije blago korigovao parametre za procesiranje na način da izvučem još malo detalje u svijetlim dijelovima oblaka.

Adobe Bridge CS3

U Adobe Bridge-u selektovao sam ovih pet fotografija, a zatim izabrao Photomerge (Tools>Photoshop>Photomerge). Odlučio sam se na potpuno automatsko spajanje, što znači automatsko poravnanje fotografija (Auto Align Layers) i automatski blending (Auto Blend Layers). Obično ne volim prepuštati konačnu odluku programima, ali ovaj put su moje nestrpljenje i znatiželja pobjedili.

Photomerge CS3

Primjetićete da je Photomerge ponudio nekoliko opcija za slaganje panorame. U ovom slučaju izabrao sam auto, jer već sam i ranije rekao, žurio sam, a želio sam i kompletnu odluku da prepustim programu. U pitanju je način na koji će se dobijena panorama projicirati. Obično bih izabrao cilindričnu ili perspektivnu opciju, a uz ove dvije u stitcheru često koristim i sfernu projekciju. Da ne ulazim u detaljno objašnjenje šta koja projekcija znači, mislim da to, barem za potrebe ovog teksta, sasvim dovoljno ilustruju fotografije pored njih.

Photomerge CS3 blending

Nakon malo muljaže i slaganja, dobro možda i nije baš malo, potrajalo je to oko 10-15 minuta, ugodno sam se iznenadio sa dobijenim rezultatom.

Photomerge CS3 panorama

Dobijena panorama je organizovana u layerima, gdje svaka fotografija ima zaseban layer i pripadajuću mu masku.

48-photoshop-layers.png

Na ovaj način veoma lako se može promjeniti “odluka” autoblendera i preusmjeriti spoj ukoliko se primjeti neka greška. Sve to na način koji ne oštećuje originalne fotografije (layere) i koji dozvoljava naknadnu “promjenu mišljenja”.

Odvojio sam malo vremena da pregledam spojeve i ostao bez teksta. Panorama veoma uredna na 100% uveličanju što mogu posvjedočiti neki nasumične izabrani spojevi. Sve je tu skoro pa hiruški precizno. Utiska sam da je implementirani algoritam sličan onom koji koristim prilikom spajanja u Realviz Stitcheru – nepravilne linije koje se provlače pretežno kroz tamne dijelove fotografije da bi spojevi bili što manje očigledni, a potencijalne greške u spajanju, ako ih i ima, manje primjetne. Jedina razlika je u tome što se to ovdje odvija potpuno automatski dok Stitcher traži krojačevu ruku koja će to da odradi za njega (stencil tool i gomila vremena, posebno za višeredne panorame). Tonski prelazi između fotografija su takođe neprimjetni. Kasnije sam probao spojiti još nekoliko panorama gdje sam imao mnogo veće razlike između dva uzastopna snimka, ali Photomerge je sve to ujednačio i napravio neprimjetnim. Slijedi nekoliko primjera sa uveličanjem od 50% gdje sam tankom bijelom linijom označio spojeve tj. šavove između susjednih fotografija:

48-uzorak-1.jpg

48-uzorak-2.jpg

48-uzorak-3.jpg

Jedini izuzetak bila je mala greška, primjetna tek na 100% uveličanju, gdje se jedan detalj (vrh metalne šipke u vodi) duplirao (pojava koja se naziva ghosting).

48-uzorak-4.jpg

To je ujedno jedina greška koju sam uspio pronaći pri pregledu panorame na 100% uveličanju. Ako se ima u vidu da je dobijena panorama, čak i crop verzija, preko 7000 piksela širine postaje jasno da je ovakva greška potpuno zanemariva. Veoma lako je ukloniti pojave ovog tipa i to na više načina. Prvi je izmjenom layer maske vezane za spornu fotografiju, a drugi upotreba clone ili healing alata. Treba imati na umu i da je ovih pet fotografija snimljeno sa ultraširokim objektivom na 17mm i da je uprkos distorzijama, kojih ima prilikom snimanja sa ultrašircima, Photomerge zaista vrunski odradio svoj dio posla.

U daljem procesu obrade fotografiju sam kropovao na panoramski format (25×10) i odradio korekciju boja uz pomoć Color Balance alata:

crop & color balance

Zašto korekcija boja? Moj doživljaj motiva bio je: svježe, zeleno, prirodno, ali ne i pretjerano. Zato sam išao sa laganijom korekcijom crvenih tonova. Jezero je imalo nizak nivo zbog suše i zbog toga je u sebi sadržalo blagu smeđu komponentu, a slično je bilo i sa zelenim dijelovima kojima je sunčevo svjetlo dalo potpuno drugačiji ton. Mislim da sam ovakvim pomjeranjem vratio stvari u normalu.

Zaključak

Bez dileme, Photomerge CS3 je veoma napredovao u odnosu na prethodne verzije i prerastao u moćan alat za brzo i efikasno spajanje panorama, privlačan najprije onima koji tek počinju i koji ne znaju previše o ovoj vrsti fotografije, ali i onima koji ne žele da gube vrijeme na precizno spajanje u programima poput Realviz Stitchera. Ostaje još da se provjeri kakav je Photomerge sa zahtjevnijim motivima (arhitektura, geometrija, …) ali bez obzira na taj rezultat on je definitivno alat vrijedan pažnje. Nadam se da sam vas ovim člankom bar malo zainteresovao za oblast panoramske fotografije. Topla preporuka svima da probaju — panorame dok trepneš :)

Rijeka Crnojevića CS3 panorama

Komentari 20

  1. Ejla :: 17 Jul 2007 u 23:04

    he…hehe…jesam ti rekla, a ti nisi vjerovao znači :) Inače…jako lijepo napisano i ilustrirano dapače, prava slikovnica i mogu samo dodati da želim još takvih i panorama i poduka :)

  2. chegevara :: 17 Jul 2007 u 23:07

    Kako sam već napisao, ogriješio sam se o one koji su hvalili photomerge a ja im nisam im vjerovao. Hvala na komentaru i hvala na hvaljenju photomergea :)

  3. Marinko :: 18 Jul 2007 u 0:58

    Pozdrav ljudino… Nema te kao ni turpije u zatvoru…

    Ovaj tekst ti je odlican i svaka cast na zivcim da sve slikujes i korak po korak za polupismene kojih ima barem 95% sa tendencijom rasta..

    Svaki dan cu da naidjem na blog da vidim sta si novo kuckao…

    I ja uskoro krecem sa blogom na “nasem jeziku” samo dok malo posutam ispite… Onda cu da lajem i rezim na svakoga ko me ne voli.. :)

  4. dedalf :: 22 Jul 2007 u 16:33

    Neznam kaj drugo da ti velim, nego veliko fala za ovaj review. I sve ostalo. S gustom pratim tvoj foto-blog. Uzivaj i dobro ti svjetlo!!

  5. Dejan :: 12 Aug 2007 u 12:10

    Pratim tvoju aktivnost na fotozine a naletio sam i na neke druge strane i procitao tvoje savjete, blog sam ti “otkrio” sada, i moram da te pohvalim, teksovi su ti odlicni, kao i sve ostale tvoje aktivnosti na drugim mestima, moram te pohvaliti da ti lezi ovaj nacin komunikacije, a ima mnogo pocetnika fotografije, kao ja, koji imaju sta nauciti od tebe, samo produzi tako i cekamo jos dobrih tutorijala, sve sto je u vezi s fotografijom.
    pozdrav

  6. mexico :: 15 Aug 2007 u 20:01

    cmoka :)

  7. Markiz :: 15 Aug 2007 u 20:16

    Stari dobri Chegevara. Nikada ne omane..

  8. Dejan :: 16 Aug 2007 u 19:09

    mogu dati predlog, vidim imas neka objasnenja na forum.fotzine o hdr, pa lepo bi bilo pojasniti nesto ovde, bilo bi opsirnije i slikovito.
    pozdrav

  9. chegevara :: 16 Aug 2007 u 19:32

    Dejane, vec imam u planu jedan ili čak dva teksta o HDR tehnici jer je to nešto što mi se dopada i što u praksi volim da koristim. Ne mogu reći kada ću to tačno objaviti ali sigurno je da će zbog tvog komentara imati prioritet i da će biti objavljeno čim prije. Zapravo već imam dosta toga napisanog, samo treba sve to da skupim sa mjesta gdje sam ranije pisao i objavitim ovdje uz primjere.

    Hvala na komentarima :)

  10. Goga :: 22 Aug 2007 u 13:10

    Dugo me nije bilo ovdje al vidim da si bio vrijedan. Lijepi članci a još ljepše fotke :)

  11. Sprint_R :: 22 Aug 2007 u 21:50

    Svaka čast na blogu i na tutorijalima. Vidimo se i na Zoni ;)

    Pozdrav

  12. Rooskie :: 24 Aug 2007 u 15:46

    Legendo, pa oduševljen sam da su svjetlopisi proradili, znao sam da ćeš ionako imati vrhunski sadržaj za popuniti ga. Link je već na toolbaru i dobivaš još jednog stalnog čitatelja. Puno pozdrava i dobro ti svjetlo!

  13. SeLmA :: 29 Aug 2007 u 18:08

    çhe hvala na ovome. upravo sam kupila cs3 i probala, dosta dobro slozena panoramica jos mi malo fali da kupim polarizator i onda ocekujem jos bolje rezultate. hvala ti puno jos jednom.

  14. Željko :: 06 Sep 2007 u 22:09

    Bravo chegevara! :)) cmokaaa… :)

  15. Drazen Stojcic :: 07 Sep 2007 u 10:55

    Ovo izgleda odlicno, ali moram priznati da sam jako skeptican kako bi se Photomerge ponasao u slucaju panorame u kojoj ima hrpa vertikala puno blize mjestu snimanja. Strogo tehnicki gledano, ova panorama uopce nije zahtjevna – sve je na velikoj udaljenosti i ne bi bio problem sloziti cak ni rucno. Ja radim dosta panorama interijera, pa u tim situacijama jako cesto udaljenosti predmeta u kadru variraju od 1-30 metara od mjesta snimanja. Onda nastaje pakao ako je pri snimanju napravljena i najmanja greska… Naravno, panoramska glava je obavezna, kao i stativ koji se moze savrseno iznivelirati. Uglavnom, probat cu CS3, jer vidim da ima opciju koja je meni najvaznija, a to su layeri.

  16. chegevara :: 03 Oct 2007 u 11:37

    Najprije hvala svima na kometarima, zbog trenutnih obaveza malo sam zapostavio blog pa se sve odvija prilično usporeno. Srećom povremeni komentari podsjete na postojanje :)

    Dražene, motive koje fotografišeš nazvao bih “noćnom morom” svakog panoramiste. Naravno motiv veoma zahtjevan, sigurno i da traži opremu. Takav tip panorama do sad sam spajao u Realviz Stitcheru. Probao sam automatsko spajanje u CS3 i rezultati su varirali od solidnih do prosječnih. Istina je da nemam panoramsku glavu, da većinu lakših jednorednih panorama fotografišem i bez stativa, pa sam time dadatno otežao zadatak. Uglavnom CS3 rezultati bi varirali od slučaja do slučaja, negdje nisam imao previše elemenata u prvom planu, već sam pločice po podu, autostich bi odradio solidan posao, dok bi pri sklapanju enterijera jedne druge crkve, matrica 3×4 (28mm) nastao pravi haos. Jednostavno Photomerge nije znao šta da uradi sa klupama i jakim distorzijama u prvom planu. U Stitcheru bi takve situacije rješavao sa stencil tool-om.

    Za sada mi najviše nedostaju neke dodatne kontrole kojih ima u Realviz Stitcheru sa kojima mogu uticati na tok spajanja, ali me prilično dobri rezultati za slučaj automatskog spajanja manje zahtjevnih panorama i dalje drže vezanim za Photomerge.

  17. nicols :: 23 Nov 2007 u 13:45

    To je to! nakon pročitanog teksta konačno znam dobro spojiti panoramu!

  18. zoran :: 08 May 2008 u 21:50

    Da Hvala ti i ja sam nesto novo naucio.

  19. Goran :: 02 Jun 2008 u 17:50

    Jedva cekam da napravim svoju prvu panoramicu!!!
    Slika je fenomenalna, kao i tekst..svaka cast!!

  20. Al3k5aNd4R :: 21 Oct 2008 u 0:09

    super je slika i super je ovaj tutorijal. jako dugo imam photoshop i nisam znao da mogu panorame da se prave sa njim… Sad sam jako happy :)

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. From Tutorijal: Planete dok trepneš (Photomerge, Photoshop CS3) — Svjetlopisi on 22 Nov 2008 at 23:38

    [...] sa auto (default) postavkama. O spajanju panorama pomoću ovog alata pisao sam ranije u tekstu Panorame dok trepneš. Na fotografiji iznad vidi se samo isječak, panorama je inače mnogo šira, a kompletnu je možete [...]

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.