Ugodno iznenađenje, Nikon D300

Nikon D300 Nakon nepune dvije godine od izlaska D200, nakon pompeznih najava iz Nikon klana i veoma dugog perioda čekanja, taman kad su nikondžije oglodale i poslednji nokat na svojim prstićima, ON se ipak pojavio!

Ukratko, i ono što već odavno znamo: CMOS 12.3mpix, 6fps (8fps sa dopunskim baterijama), 3″ LCD, Live view, AF 51 point (od čega je čak 15 cross-type), ISO 200-3200 (proširiv do 6400) i sve ono zbog čega djevojčice vrište i zbog čega se dečkima znoje dlanovi. Naravno sve to zaptiveno, ergonomično, upakovano i nakićeno u već svima prepoznatljivo nikonoliko tijelo.

Mnogo više o ovom modelu možete pročitati dpreview portalu. No to nije razlog zašto sam se odlučio napisati redak dva o ovom fotiću. Već neko vrijeme na internetu je moguće naći fotografije napravljene ovim fotićem, ali nije isto kada te fotografije napravi neko koga ne poznajete i/ili ih napravi u kontrolisanim uslovima sa namjerom da izmanipuliše mase. Fotografije koje sam danas vidio nastale su sasvim slučajno u potpuno realnim, da dodam i teškim uslovima. To je jedini razlog zašto sve ovo pišem.

Radio Mileva

Pričao mi drug kako mu je pričao jedan njegov drug što poznaje lika čiji je drug pipnuo to božanstvo :) E sad, taj drug koji je imao sreću da među prvima uzme u ruke ‘njegovo visočanstvo’ napravio je i nekoliko snimaka sa njim. Iako se već odavno ne palim na “šumarske” karakteristike fotića, moram reći da sam impresioniran onim što sam vidio. Mislio sam da je ovoliko kašnjenje zapravo zataškavanje onako pomeznih najava pred početak jeseni, mislio sam da će Nikon teško da napravi takav skok u kvaliteti, međutim nakon što sam pogledao fotografije u punoj veličini ugodno sam se iznenadio. Na višim ISO vrijednostima detalji odlično očuvani, da je zrno veoma fino, gotovo filmsko, i da su unatoč prisutnom šumu ipak detalji ti koji vode glavnu riječ, a fotke čak i na 100% uveličanju izgledaju moćno i veoma zdravo. Na papiru će sve to da bude još jedan fini korak kvalitetnije.

Primjeri na visokim ISO vrijednostima

Evo nekoliko fotografija, možete ih skinuti i pogledati u punoj veličini. Sve fotografije snimljene su sa Nikonom D300, svi parametri setovani na normal (neutral) i sa isključenom redukcijom šuma (NR off) u relativno slabim svjetlosnim uslovima, dakle realne i kada je u pitanju pojavljivanje neželjenog šuma veoma nezgodne situacije. Naravno možete pročitati i utiske fotografa.

ISO-2000 full res. (6.98MB)

Ovdje bih skrenuo pažnju na jedan detalj. Crvena boja je prilično problematična i prilikom snimanja je pravi magnet za šum (takav je čitav crveni kanal kao najšumovijiti). U svim crvenim zonama na fotograifji šum je mnogo jači u odnosu na ostale dijelove. Kada se tome doda loše svjetlo i lagano podeksponirana pozadina, stvore se veoma teški uslovi u kojima bi mnogi fotići veoma dobro zašumili.

ISO-2500 full res. (7.58MB)

ISO-3200 full res. (7.61MB)

Update 25-03-2010, 12:20h: Zbog prelaska u ekskluzivu na jednom od stock sajtova, a na njegov zahtjev, uklonio sam Draganove primjer fotke. A i koga bi to više zanimalo, D300 je već odavno bajata roba :P

I šta sad!?

Pa ništa, po svemu sudeći, ovo je novi lider u svojoj klasi i definitivno domaći zadatak za predstavnike tamne strane sile, a i sve ostale. Siguran sam da nas očekuje veoma zanimljiva 2008-ma godina. Potrebno je neko vrijeme da se D300 i u praksi dokaže kao dobar fotić. Iskreno se nadam se da je izliječen od nekih bubica koje je imao njegov prethodnik, a odnose se prvenstveno na kvalitet izrade (što je jedna od rijetkih stvari koja mi je smetala na D200) i bubice koje su ga pratila od samog početka. Za sada, bar što se mene tiče, sve pohvale za Nikon :)

Ko prije u cvećaru™ njemu d300 :)

Najavljena cijena je oko 1700€, a uskoro se na toj adresi pojavi i detaljan test.

Komentari 6

  1. istankov :: 04 Dec 2007 u 22:45

    kada je jedan teski canonovac odlucio da malo napise o ovom aparatu znaci da je babaaaaroga :)

  2. E-1 :: 06 Dec 2007 u 13:27

    aeee Che o zhutima ?
    Vladimireeeeeee neko ti hakuje blog !

  3. LePro :: 07 Dec 2007 u 13:07

    potpisujem ove gore, kad ti kao stari kenondžija, pišeš ovoliko rečenica, o nikonu, onda je stvarno strojka, a i fotke potvrđuju… moćno…

  4. chegevara :: 07 Dec 2007 u 13:16

    Hehehehe, palim narod :))))

  5. memex :: 09 Dec 2007 u 21:12

    Potpisivo nepotpisivo, ja sam samo navrnio da ti kazem: Djesi Che puška te ubila. Sajt ti je vala stvarno dobar. Odem na zine cesto da vidim jesil se vrnio al eto necu više da te trazim tamo,sadek kad znam das tu.

    Ajd pozdrav od meme amatera. Haugh

  6. E-1 :: 10 Dec 2007 u 10:58

    Da nije Slaven tu kod tebe, nedje nam je utekao ?

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.