Svjetlopisi, srećan vam drugi rođendan

The World Is Mine by Zoran Milić

Iako zaluđen i odavno zaražen statistikom, valjda zbog matematičkih “trauma” iz djetinjstva, jedno vrijeme nisam baš detaljno pratio razvoj situacije na blogu. Tu i tamo virnuo bih cifre, bez previše detaljne analize. Bio sam ohrabren rastom posjeta i to je nešto što se primjetilo čim sam počeo da radim i pišem na blogu.

Činilo mi se to sasvim logično, tako da zbog toga nisam previše detaljisao, sve do prije par dana kada me umalo kap strefila :)

Analitika

Analitika velikog brata za period Dec 25, 2007 – Jan 24, 2008 rekla je ovako:

Google Analytics stats Dec 07/Jan 08 for www.svjetlopisi.com

Neke od ovih brojki još uvijek nisam rastumačio i nisam načistio šta konkretno znače, pa ih ostavljam za neku buduću analizu. Ono što sam očekivano jeste rast posjeta jer poslednjih mjesec-dva zaista jesam aktivniji. Ako je blog ikad živio svoj život onda su to baš ova dva mjeseca. Naravno sve sam podesio tako da se moje posjete ne broje, jer bi inače cifre bile još bar x5 :)))

Ono što me pomalo šokiralo, ali ujedno i ono što mi je najdraže, jeste prosječno vrijeme provedeno na sajtu. Kontam da je skoro 3 minute cijela vječnost u internet prostoru i uopšte mi nije jasno šta bi neko ovdje imao da gleda ili čita 3 minuta po jednoj posjeti. Sad imam neko objašnjenje, vjerovatno se vrijeme istroši na gledanje flash kolekcija, ali imajući u vidu da broj gledanja tih kolekcija nije više dominantan, pretpostavljam da dio vremena potrošite i čitajući moje brbljarije. Primjetio sam da kad sam na blogu jednostavno nemam mjeru i da mi se veoma teško obuzdati da ne napišem bar još jedan redak, ili prepravim bar neku sitnicu :))

Jedan dio posjeta (oko 20-25%) dugujem posjetiocima sa raznih lokacija koji gledaju samo flash kolekcije i drugi sadržaj ih uglavnom ne zanima. Oni su mi ranije pravili veliki promet, ili da kažem jedini. Drago mi je što vidim da su oni lagano postali manjina i da sigurno dvije trećine prometa prave regularni posjetioci i redovni gosti. Zaključujem da je pisanje na blogu i moj angažman oko dizajna, prilagođavanja, prerađivanja, sjeckanja i salatiranja definitivno imao smisla.

Nisam ni slutio da stvari stoje ovako, da jesam, shvatio bi ovo bar još mrvu ozbiljnije. Za sada, meni je sve ovo još uvijek izazov, novo područje u koje sam se upustio iz dva razloga. Prvi što hoću da napravim nešto moje, što mi niko neće kvariti i gdje ću moći sve da postavim baš onako kako ja hoću, a drugi da proširim sferu mojih interesovanja na PHP, XHTML, CSS i sve što uz to ide. Lagano učenje uz uživanje i opuštanje, valjda će moći tako da bude.

Na kraju veliko hvala svima vama koji pratite moj b(r)log jer bez vas ne bi bilo ni ove analitike :)

www.svjetlopisi.com, drugi rođendan, 30.01.2008.Update

U trenutku kada sam poletio da kliknem na ‘Publish’, podešavajući datum na 25.01.2008, shvatio sam da me samo 5 dana dijeli od jednog meni veoma bitnog datuma. Sa osmjehom na licu, prepravljam naslov ovog teksta, postavljam datum objavljivanja na 30.01.2008. i na sve ovo dodajem:

Danas, 30.01. 2008. godine, napunilo se tačno dvije godine od kako zvanično postoji domen www.svjetlopisi.com. Većinu tog vremena proveli smo on i ja u zimskom snu. Prva godina prošla je u totalnoj anesteziji, nakon toga još pola godine planiranja i spavanja, i napokon pola godine nekog nazovimo ga pristojnog rada.

Svjetlopisi, srećan vam drugi rođendan,
prvi smo prespavali u zimskom snu, štaš. :)))

Komentari 6

  1. puzz :: 30 Jan 2008 u 7:51

    Koji dio ti nije jasan od analytics-ovih statistika? ;)

    I, gornja statistika ti ne računa broj “posjeta” koje imaš preko raznih RSS readera. Ako imaš negdje awstats ili neku drugu “lokalnu” statistiku onda pogledaj logove. Za ljude koji te prate preko Google-ovog readera vidjeti ćeš u request-u koliko imaš pretplata.

  2. Vlade Zlatiborac :: 30 Jan 2008 u 11:39

    Imenjače neka je sa srećom :) trudićemo se da ona kriva ide navishe po 45 stepeni svakodnevno :)

  3. Ejla :: 03 Feb 2008 u 8:08

    …a ja prespavala rođendansko slavlje! ….Čestitam!

  4. Samir :: 04 Feb 2008 u 12:53

    Čestitke :)

  5. chegevara :: 04 Feb 2008 u 13:41

    Hvala svima :)))

    @puzz — Bilo je nekih problema oko razumjevanja pojmova poput Bounce Rate, Exit Pages, i različitim tumačenjem određenih vrijednosti za razne slučajeve, ali Vlade Zlatiborac mi je održao višednevno predavanje na tu temu (bolje rečeno smorio sam ga na tu temu), pa se sada nekako snalazim sa tim.

    Za Google Reader sam primjetio prije 20-30 dana da ostavlja svoj “potpis” sa brojem pretplata, no tada nisam znao šta to znači. Broj pretplatnika za sada nije veliki, nikad ne prelazi 10. I tu sam imao problem jer sam, čini mi se, jedan period banovao Gugl i još par spajdera, al’ nemojte to nikom da pričate :)

    Inače već nekoliko dana koristim Google Reader u kombinaciji sa iGoole-om i baš sam oduševljen konceptom i organizacijom. Čini mi se da ću potpuno da promjenim moje mišljenje o RSS Feed-u :)

  6. Bogdan Radenkovic :: 25 Jun 2008 u 15:56

    Druže sretan i tebi rođus, da si živ, zdrav i da ti uvek bude lepo, i da voliš :)

    Pozdrav,

    Bogdan

Ostavi svoj komentar

You must be logged in to post a comment.